PRIZNANJE U SLOVAČKOJ

U okviru ACES projeta  predstavnici  naše škole   u sastavu  profesor  Periša Anđelić i učenik Mihailo Bojić  u period od 31.05-4.06. 2016. god  posjetili su Senec (Slovačka ) i prisustvovali završnoj konferenciji.

Pored naše škole, gosti Senec-a bili su profesori i učenici iz 15. zemalja Evrope koji su predstavljali  42. projekta, odabrana  selekcijom  ACES organizacije i koji su se realizovali tokom školske 2015/16 godine. Predstavnici naše škole, zajedno sa partner školama, Tehničkim Školskim Centrom iz Maribora i Tehničkom Školom iz Zemuna upoznali su organizatore i druge učesnike sa aktivnostima koje su sprovedene u našem projektu Fraktalna solidarnost.

Organizatori su upriličili brojna edukativna predavanja i radionice što je dovelo do boljeg upoznavanja i razmjene iskustva među učesnicima završne konferencije.

IMG_8551 IMG_8563

Na svečanoj ceremoniji proglašenja pobjednika, naš projekat Fraktalna solidarnost, osvojio je prvu nagradu  u kategoriji NAJBOLJA INTERNACIONALNA SARADNJA i tako ušao u pet nagrađenih projekata. Organizatori su ukazali čast i našem profesoru Periši Anđeliću da na svečanoj ceremoniji uručenja nagrada izađe na binu i bude svjedok- predstavnik oko  pet hiljada profesora, učesnika Aces projekata. Učešće u svečanosti uzeo je i učenik Mihailo Bojić koji je zajedno sa drugim učenicima izveo performans koji su uvježbali za vrijeme boravka u Senecu. Sve ove aktivnost i medijski su propraćene od strane austrijskih i slovačkih dnevnih novina kao i državne slovačke televizije.

ACES5021111

Poslednjeg dana boravka u Slovačkoj organizovana je ekskurzija do Bratislave gdje su se posjetile najznačajnije znamenitosti glavnog grada.

Predstanici naše škole vratili su se puni utisaka, nadahnuti iskustvima i novim saznanjima ali i tužni što se projekat završio.

Mišljenje žirija  u vezi sa 42 projekata ACES ciklusa 2015/16.godine

“Mi, kao članovi  žirija, imali smo  veoma težak zadatak da procijenimo  vaše projekte i odlučimo se za 5. od njih 42. Bio je to veoma težak i zahtjevan posao ali istovremeno pružio nam je i neopisivo zadovoljstvo u ova  protekla dva dana. Želimo da vam se zahvalimo svima što ste podijelili sa nama svoje ideje kako promijeniti svijet. Prepoznali smo vaš  duh, energiju i entuzijazam, kreativnost i solidarnost. Vidjevši, čitajuči o tome i  gledajući  prezentacije o ovim projektima  podsjetili smo se  kako je divna moć mladih i kooperativni duh borbe, kako bi se srušile čak i najteže  barijere.
Vaši projekti su obradili niz socijalnih pitanja i problema  društvenih grupa koje su često diskriminisane. Bili smo impresionirani kako  su zrele vaše ideje i koliko je postignuto u okviru međunarodne saradnje i interkulturalnog dijaloga koji ste  gradili zajedno. Bili smo zatečeni na pozitivan način kako je bilo organizovano učešće učenika i njihovim  postupcima. Takođe se zahvaljujemo svim  projektima koji su se odnosili  na topljenja stereotipa među etničkim manjinama,  preduzimanjem “rizika” da  putuju u druge zemlje. Saznali  smo da su mnogi od vas odgovorili na trenutnu situaciju u svijetu koja je pogodila  vaše zajednice, kao  što je i nedostatak solidarnosti prema izbjeglicama. Da sumiramo, vaši odgovori  na temu godine bili su bogati i inspirativni.
Takođe, želimo da podijelimo  nekoliko opažanja koje  navode na razmišljanje. Solidarnost se često poistovjećiuje sa humanitarnom pomoći i dobrotvornim radom. Ali solidarnost pokušava da sve ljude shvati kao  jednake, sa istim  pravima i šansama, pomažući drugima,  držimo ih  zavisnim  od te pomoći. Vjerujemo da svi treba da težimo boljim  međusobnim odnosima  kako bi mogli ostvariti naša prava i  poboljšati kvalitet života.

Pored toga, razmislite o tome kako istovremeno možete koristiti saznanja iz  projekata za lični razvoj, koja u isto vrijeme imaju za cilj da osnaže  one ugrožene.  Koristite ova  zajednička  saznanja  i shvatanja i usudite se  da izađete  iz kutije.
Na kraju, i učenici i nastavnici su bogatiji za jedan novi izvor znanja i iskustva, svaki od njih na svoj način. Iskoristimo da se stvori  participativni proces učenja koji će vas odvesti do mjesta koje  još niste posjetili. Upotrijebite maštu i kreativnost – kao vaš  najsnažniji  alat.

Hvala svim nastavnicima , vi radite nevjerovatan posao . Nastava je jedan od najplemenitijih područja rada. Dakle, nastavnici, hvala vam još jednom jer zbog vašeg rada ovaj svijet  je bolje, sigurnije i srećnije mjesto.

Članovi žirija bili su:

– Bashi Kuraishi, član brojnih komisija i odbora koji se bave ljudskim pravima, pitanjima etničke i vjerske ravnopravnosti, na primer Evropska mreža protiv rasizma, Danska

– Agnesa Isufi, šef Young Caritas, Beč, Austrija

– Emina Bužinkić, borac i politički analitičar, Centar za mirovne studije, Zagreb, Hrvatska

– Alena Buronova, učitelj i koordinator međunarodnih školskih projekata na Kosmonautu školi, Ostrava, Češka

U ovom projektu uključene škole su izabrale  naučni pristup u obradile teme solidarnosti. Istraživali su prirodne fenomene  i matematička pravila koja se ponavljaju svuda kao obrasci. Žiri je pohvalio način na koji su se učenici  povezali, radili zajedno i tražili rešenja.

IZJAVA ŽIRIJA O NAGRAĐENOM PROJEKTU FRAKTALNA SOLIDARNOST:

“Zavisno od percepcije, svijet  jedne osobe može biti malo selo ali istovremeno globalnih proporcija. Znamo da u svijetu postoje različiti načini življenja, praktikovanje religije, kulture i sl… Kombinovanje te raznolikosti može biti teško ali ne mora. Dokaz za ove tvrdnje jesu projekti koji smo imali privilegiju da pogledamo i koji su pokazali koliko lako se može ostvariti međunarodna saradnja kada su ljudi iz različitih zemalja voljni da prihvate  jedni druge. Postojali su argumenti za svaki projekat u ovoj kategoriji  zašto bi trebalo da pobijedi ali smo morali izabrati jedan. Pobjednički projekat uložio je dodatni trud da ispuni zahtjevana očekivanja. Npr: “ Nagrađeni projekat je koristio nekoliko načina povezivanja, zajedničkog rada i pronalaženje zajedničkog rješenja…”

Link za članak u njemačkim dnevnim novinama:

http://kurier.at/leben/kiku/internationales-schulprojekttreffen-solidaritaet-geht-durch-magen-hirne-und-helfende-haende/202.261.550

Link sa ACES sajta:

https://www.facebook.com/acesAcademyofCentralEuropeanSchools/posts/10154324715270555:0

Link o našem projektu-mišljenje žirija:

https://www.facebook.com/acesAcademyofCentralEuropeanSchools/photos/pcb.10154324637835555/10154324634640555/?type=3&theater

Link ministarstva prosvjete o nagradi:

http://www.mpin.gov.me/vijesti/161854/Saopstenje-Srednja-mjesovita-skola-17-septembar-zabljak-dobila-nagradu-za-medunarodnu-saradnju-Akademije-za-skole-iz-Centralne-E.html

PA