Sa ACES u Maribor

Učenici naše škole, njih šestoro, u pratnji profesora Periše Anđelića  povodom   ACES projekta “FRAKTALNA SOLIDARNOST” u period od 21. do 25.marta, posjetili su Sloveniju i bili gosti partner škole -Tehničkog školskog centra iz Maribora.

DSC_0032  IMG_7608

Pored naše škole, gosti Maribora bili su profesori i učenici druge partner škole “Zmaj” iz Zemuna kao i jedan od organizatora čitavog ACES projekta (Academy of Cental European Schools) Reinhard Eckert iz Austrije, koji nije krio oduševljenje zbog rezultata rada čitavog tima oko realizacije projekta.

DSC_0084

Domaćini su organizovalni brojne edukativne i zabavne sadržaje: posjetu Pokrajinskom Muzeju Maribor, posjetu Poljoprivrednom fakultetu, Botaničkoj bašti Univerziteta u Mariboru, predavanje predstavnika Medicinskog fakulteta iz Maribora o značaju davanja krvi i buđenje svijesti o doniranju organa. Učenici naše škole zejedno sa drugarima iz Srbije i Slovenije pravili su i bojili svoje fraktalne majce, učestvovali u pravljenju i izradi prirodnih krema i sapuna. Posjetili su Azil za napuštene životinje u Mariboru i tom prilikom donirali hranu za pse i mačke. Organizatori su otvorili svoje radionice, uputili i pokazali našim učenicima najsavremenije tehnike konstruisanja i programiranja.

DSC_0113  DSC_0535

Na zvaničnoj ceremoniji otvaranja susreta, uz svečani program organizatora učenici naše škole zajedno sa učenicima iz Zemuna izveli su predstavu “Lijek od breskvinog lišća” što je izazvalo više nego pozitivne reakcije kod domaćina.

Sve ove aktivnosti u Mariboru i medijski su propraćene od strane najstarijeg dnevnog lista u Sloveniji “Večer” kao i od  strane prvog kanala državne televizije  RTV SLOVENIJA.

DSC_0576

Susret je završen sađenjem Zen vrtova sa motivima fraktala. Sadile su se Čuvarkuće koje su imale  simboliku da sačuvaju svu ljubav i prijateljstvo kod novih crnogorsko-srpskih-slovenskih drugara.

PA