NEDELJA KULTURE U BEOGRADU

      U periodu od 16. do 19. novembra  ove godine  deset učenika  naše škole u pratnji profesora Gordane Ćurčić i Periše Anđelića posjetili su partner  školu “Zmaj “ iz Zemuna kao dio projekta koji se realizuje u toku školske  2015/2016. godine,  FRAKTALNA SOLIDARNOST  organizovanoj od strane ACES-a (Academy of Central European Schools). Osim naše šlole, gosti Beograda i Zemuna bili su i učenici i profesori druge partner škole – Tehničkog školskog centra iz Maribora.

IMG_6590

      Domaćini su organizovali brojne edukativne i zabavne sadržaje, što je doprinijelo fraktalnom povezivanju učenika i profesora iz Srbije, Crne Gore i Slovenije. Cilj je bio jedan- biti human, biti Čovjek!

IMG_6478

      Predstavnici naše škole, kao i predstavnici partner šklola, zajedno sa đacima Škole za učenike oštećenog vida “Veljko Ramadanović”iz Beograda  sproveli su akciju “Budi moje oči, biću tvoje ruke” i tim povodom zasadili u obliku fraktala ukrasno drveće i cvijeće u  zemunskom parku Jelovac. Aktivnost je bila podržana i od opštine Zemun, u vidu parcele i projekta, a sadnice je donirao Poljoprivredni Fakultet  iz Beograda. Mališani oštećenog vida nijesu krili zahvalnost i radost zbog zajedničkog druženja, što je bilo i mediski propraćeno. Kao znak solidarnosti i zahvalnosti za domaćine i nove prijatelje, učenici naše škole izveli su pozorišnu predstavu u prostorijama škole iz Zemuna. Reakcije su bile više nego pozitivne.

IMG_6888

      Osim radionica na temu solidarnosti, domaćini su organizovali posjete brojnim kulturnim I istorijskim znamenitostima Beograda. Organizovane su posjete Istorijskom  muzeju Srbije ( multi-medijalna  postavka Mihajlo Pupin), Muzeju Nikole Tesle, kresrenje Dunavom, Obilazak Kalemegdana, Beograd pod Zemljom- lagumi Beograda, Narodnog pozorišta (predstava Zli Dusi), obilazak Zemuna i kule Gardoš, šetnju Ušćem.

IMG_6673

      Učenici naše škole, zajedno sa drugarima iz Srbije i Slovenije posjetili su Umjetničku galeriju “Stara Kapetanja” iz Zemuna, i sa osobljem galerije napravili mozaike od lišća sa porukama prijateljstva I solidarnosti, što je i ostalo kao postavka u Galeriji.

       Razmijenila su se mnoga iskustva, sklopila prijateljstva, stekle možda i prve simatije. Nisu postojale barijere, ni u jeziku niti u mentalitetu, bili smo jedno, bili smo humani, bili smo  Ljudi!

P.A.