SOLIDARNOST – KOJA JE TVOJA PRIČA ?

Kick-Off Meeting

Solidarity Whats your story?”

U periodu od 05. do 08. oktobra 2015. godine naša škola prisustvovala je konferenciji organizovanoj od strane ACES-a (Academy of Central European Schools) kao dio projekta …. koji će biti realizovan u toku 2015/2016, a čiji su glavni ciljevi upoznavanje solidarnosti, razumijevanje tuđih problema, širenje solidarnosti ali ne i materijalne, kao i povezivanje što većeg broja škola. Profesor naše škole Periša Anđelić, kao koordinator, sa učenicom Motika – Raonić Dajanom predstavio je dio projekta, i zajedno sa svojim timom koji čine Tehnička škola “Zmaj” iz Zemuna ( koordinator Tatjana Todorović i učenica Milica Ostojić ) i Tehniški Šolski Centar Maribor ( koordinator Julija Fras i učenik Žan Strajnšak) aktivno su učestvovali u brojnim radionicama tokom ova 4 dana.
Na samom početku upoznali su se sa članovima i upravom same organizacije, kao i učesnicima iz 15 država Evrope. Ukratko su se, kroz predstavu praćenu video zapisom, upoznali i sa ljepotama i znamenitostima Sarajeva. Zatim u ragovoru sa svojim timom iznijeli ideje o predstojećim koracima. Takođe organizovana su i nadmetanja, kao što je crtanje, vajanje, ili pravljenje papirnih aviona, gdje se naš tim pokazao kao najkreativniji napravivši najljepši avion čiji je let prevazišao ostale. Simbolična nagrada bio je rahat lokum koji su u duhu solidarnosti podijelili sa ostalim učesnicima.

Jedan od zadataka bio je napraviti fotografiju sa starijom osobom, djetetom i životinjom , gdje se ponovo istakla kreativnost ovog tima.
Razgovarali su o pitanjima, odnosno problemima koja prate naše društvo i pokušali da naprave planove rešavanja tih problema kroz radionice koje je vodila Emina Bužinkić, kao i njen inspirativni govor o samoj solidarnosti.
Ova konferencija je održana u hotelu Holywood pa se moglo uživati u tradicionalnim jelima bosanske kuhinje. Organizovana je i zabava jer kako sami organitzatori kažu “
Share, care and don’t forget to party!” ( Dijeli, brini ali ne zaboravi da se zabavljaš).

Čitavu konferenciju propratilo je oko kamere, ali i talentovana ruka Aline Rollin koja je ovo pretočila u ilustrovanu priču.
Sve je završeno kratkim obilaskom starog dijela grada-Baščaršijom i nekih od znamenitih građevina orijentalnog stila.

Članovi naše škole vratili su se sa novim iskustvima i znanjem ne samo o solidarnosti već i o marketingu, kampanjama, spremni da to podjele u svojoj školi ali i u toku posjeta drugim školama kako je planirano ovim projektom.

2  3

4  5

PA