Posjeta Žabljaku

JU Srednja mješovita škola “17. septembar” povodom   ACESS projekta “FRAKTALNA SOLIDARNOST” imala je čast ugostiti učenike i profesore iz Tehničke škole „Zmaj“ iz Zemuna (Srbija) kao partner školu i time zvanično započela realizaciju pomenutog projekta.

Zemunski učenici, tačno njih sedam došli su u pratnji profesorica Tatjane Todorović i Ljiljane Gojković, te su po prvi put od početka projekta dobili priliku upoznati se sa zabljačkim učenicima i profesorima. Za vrijeme četvorodnevnog boravka aktivnosti su se obavljale po unaprijed dogovorenom planu i rasporedu. Radionice, predavanja, crtanje panoa, razgovori doprinijeli su fraktalnom povezivanju učenika i razvijanju osjećaja solidarnosti, što je bio i cilj. Pored toga, učenici su uspješno održali prezentacije o ljekovitom bilju, njegovom značaju za život i zdravlje čovjeka. Kao znak solidarnosti i prijateljastva, gosti iz Zemuna, zajedno sa učenicima naše škole zasadili su planinski Ruzmarin i Santolinu ispred škole kao podsjetnik na ovo lijepo i korisno druženje. Pored smještaja i ishrane, koje je obezbijedila za goste, škola je osmislila i realizovala izlete do Kanjona Komarnice, obilazak spomenika Vuka Karadžića, žičare Savin kuk, posjetu Prirodnjačkom muzeju „Nacionalni park Durmitor“, obilazak Crnog i Vražijeg jezera, stećaka Novakovic..Gosti nijesu krili oduševljenje prirodnim ljepotama našeg kraja.

Tokom posjete, učenici su imali mogućnost da se bolje upoznaju, razmijene iskustva, prošire svijest o značaju solidarnosti, prijateljstva i uzajamne pomoći, ukažu na probleme vršnjaka i pokušaju fraktalno, zajedničkim naporima doći do rješenja. Učenici i profesori bili su saglasni da je ovaj vid saradnje višestruko koristan, stoga će uskoro uslijediti nove zajedničke aktivnosti. Ponovni susret zakazan je već u trećoj nedelji novembra u Beogradu.

PA