Prva i treća nagrada na konkursu “Ljepota kristala”

Od 10. februara do 11. aprila u organizaciji Zavoda za metrologiju održano je takmičenje pod nazivom ,,LJepota kristala”. Takmičenje u rastu kristala je bilo namjenjeno učenicima svih razreda srednje škole, a cilj je bio podsticanje na samostalan rad i aktivnosti koje proširuju nastavni plan i podstiču znatiželju kod učenika. Na konkursu je učestvovalo 17 osnovnih škola, sa 51 ekipom i 10 srednjih škola sa 31 ekipom. Prijavljene su škole iz Podgorice, Nikšića, Danilovgrada, Cetinja, Berana, Plava, Pljevalja, Žabljaka, Rožaja, Kotora, Bara i Ulcinja. Naša škola učestvovala je sa 3 ekipe: Milica Vojinović, Valentina Vuković i Toma Popović – I; Milica Krstajić, Anita Anđelić i Nevena Knežević – II; Maša Stevović, Lidija Šljivančanin i Desimir Medojević – III razred gimnazije. Mentor svih ekipa bila je profesorica hemije Milojka Stijepović.

Učenici naše škole su imali priliku da se oprobaju u nečemu drugačijem, da svojim strpljenjem i radom još jednom dokažu koliko su uspješni u onome što rade. Sam proces nastanka kristala je bio komlikovan. Neorgansku so smo rastvarali u destilovanoj vodi, a zatim staloženi rastvor cijedili i ostavili da se formira kristal. Po pojavi kristala, čekalo nas je puno posla oko njegovog usavršavanja. Svi smo nestrpljivo čekali njegov rast i pravili zasićen rastvor, koji je trebalo povremeno dodati, kako bi kristal bio što bolji. Učenici su pokazali odgovornost, volju i veliku želju da uspiju u tome što rade. Timski rad, uključujući i veliku pomoć naše mentorke, pomogao nam je da ostvarimo odlične rezultate na ovom takmičenju.

Stručni žiri Zavoda za metrologiju i Hrvatske udruge kristalografa (HUK) izabrao je 12 najboljih ekipa osnovnih i srednjih škola koje su se takmičile u nagradnom konkursu „LJepota kristala“. Žiri je, u periodu od 16. do 19. aprila 2019., ocjenio i rangirao kristale 82 učeničke ekipe iz Podgorice, Nikšića, Danilovgrada, Cetinja, Berana, Plava, Pljevalja, Žabljaka, Rožaja, Kotora, Bara i Ulcinja. Pobjednike, po propisanim kriterijumima, izbarao je žiri u sastavu: magistar hemije Alen Bjelopetrović iz Hrvatske udruge kristalografa, kao i predstavnice Zavoda za metrologiju MSc Milena Raonić, dipl. ing Tatjana Raičevič i spec. sci Naina Čuturić Knežević.

Po odluci stručnog žirija, prvo mjesto od srednjih škola, u kategoriji rast kristala neorganske soli, osvojila je ekipa Srednje mješovite škole „17. septembar“ sa Žabljaka koju čine Milica Krstajić, Anita Anđelić i Nevena Knežević. Trećeplasirana je ekipa SMŠ „17. septembar“ sa Žabljaka u sastavu Desimir Medojević, Lidija Šljivančanin i Maša Stevović. Treća ekipa naše škole zauzela je šesto mjesto.

Zaista smo ponosni na ostvarene rezultate, jer smo postigli veliki uspijeh. Zadovoljstvo nam je učestvovati u ovakvim aktivnostima, jer one afirmišu nauku, konkretno hemiju i kristalografiju, ali i stvaraju pozitivan stav prema nauci kod učenika osnovnih i srednjih škola. Ovaj uspijeh nam daje vjetar u leđa ka novim dostignućima, kojih će, nadamo se, biti još više.

Korisni linkovi:

https://metrologija.me/nagrade-pobjednicima-konkursa-ljepota-kristala/

https://www.zuns.me/prosvjetni-rad/clanak/izabrani-najbolji-osnovci-i-srednjo%C5%A1kolci-na-konkursu-%E2%80%9Eljepota-kristala%E2%80%9C

http://hrvatska-udruga-kristalografa.hr/ljepota-kristala-2019/

https://www.youtube.com/watch?v=KJvPrF7c08U

https://www.culture-corner.me/dogadjaji.php?id=41478

Milica Krstajić II1