Iz rada Učeničkog parlamenta

Poslednje dvije školske godine Učenički parlament škole je proglašavan kao najbolji u Crnoj Gori, a zvanje najboljih opravdavaju svojim radom i u ovoj školskoj godini. Neke od aktivnosti u poslednjih mjesec dana izgledaju ovako:

Učenički parlament je i ove godine nastavio tradiciju obilježavanja 14. februara – Dana zaljubljenih. Naime, ovaj međunarodni praznik je bio odličan povod da svi zaljubljeni iskoriste priliku da simbolično iskažu svoja osjećanja onom momku ili djevojci koji im “odvuče” pogled na svakom školskom odmoru. Kačenjem ljubavnih porukica na oglasnoj tabli, postavljenoj u holu škole prvi segment ove aktivnosti je uspješno završen. Uslijedio je i svima najzanimljiviji dio – PLES ZALJUBLJENIH, kao ključna aktivnost. Čitava škola je odisala euforijom, dok su svi oni koji slave ljubav plesali za nju. Uslijedila je i panel-diskusija na kojoj su učenici slobodno iznosili svoje stavove po pitanju ljubavi kao složene emocije, tek su talentovaniji za poeziju recitovali svoje pjesme. Da bi cjelokupan utisak bio još upečatljiviji, članovi Učeničkog parlamenta su proglasili “Najljepši par škole“ i poklanjajući im bombonjeru, oživjeli i onaj “staromodni” način koji pokazuje da gest od srca je upravo ona sitnica koja čini sreću.

7.03.2019 Na inicijativu Učeničkog parlamenta, a u saradnji sa profesoricama Miladinkom Pejović i Milankom Zarubicom, organizovana je posjeta Muzeju Nacionalnog parka, povodom osmomartovske izložbe domaće radinosti. Član organizacionog tima, Ivana DŽaković, upoznala je učenike i profesorice sa temom izložbe, izloženim radovima, kao i samom svrhom ovog događaja. Izložbeni prostor su krasile razne rezbarije, heklani, vezeni odjevni predmeti, koji su tipični za našu sredinu. Napomenula je da je izložba i prodajnog karaktera i da, svake godine, najbolji radovi osvajaju vrijedne nagrade. Takođe, kako bi dodatno motivisali ljude koji stvaraju ove radove, s puno ljubavi, organizatori će, po završetku izložbe, pokrenuti inicijativu otkupljivanja svih radova, koji će se moći pronaći u suvenirnici Nacionalnog parka.

22. mart se širom svijeta obilježava kao Međunarodni praznik – Dan voda. Ovim povodom su članovi Učeničkog parlamenta organizovali odlazak edukativnog karaktera u samo srce Gorskih očiju Durmitora, na Crno jezero. Učenici su uživali u prirodnom ambijentu ovog lijepog martovskog dana. Nakon toga, u informatičkoj sali škole priređena je edukativna tribina. Učenici prvog razreda su govorili o hemijskom sastavu vode, fizičkim odlikama ovog jedinjenja i njenom značaju. Akcenat je, naravno, bio na podizanju svijesti o zaštiti vodenih površina prvenstveno na lokalnom nivou, nakon čega bismo mogli uticati na zaštitu na makroplanu.

Maša S. III1