Monthly Archives: November 2019

Nedelja globalnog obrazovanja

29.11.2019 Realizovane edukativne diskusije povodom nedelje Globalnog obrazovanja u okviru projekta „Pokreni se! Ovo je poslednji poziv za klimu“. U ovom projektu naša škola je organizovala edukativnu tribinu u saradnji sa grupom za Klimatske promjene (koordinator M. Novosel), Eko-školom (koordinator J. Obradović), Učeničkim parlamentom (koordinator M. Pejović) i profesorima maternjeg jezika S. Đurković i fizičkog vaspitanja O. Stijepovićem.

Uvodnu riječ je imala koordinatorka Eko-škole, koja je upoznala učenike sa načelima Globalnog obrazovanja, koje se  zasniva na preporukama Rezolucije 1318 (2003) parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koja preporučuje da države članice „promovišu globalno obrazovanje kako bi unapredile svijest javnosti o održivom razvoju, imajući u vidu da je globalno obrazovanje značajno za sve građane kako bi stekli znanje i veštine razumijevanja, učestvovanja i kritičkog djelovanja na naše globalno društvo, kao osnaženi svjetski građani.

Na ovo se nadovezala prof. S. Đurković koja je imala izlaganje o efektu „staklene bašte“.  Zatim su učenici pogledali dva filma o planeti Zemlji. Diskusiju sa učenicima su započeli profesori M. Novosel i O. Stijepović  o tome šta učenici misle da treba uraditi da bi se unapredio život nas i našeg potomstva, kako spriječiti globalno zagrijavanje.

JO