Monthly Archives: May 2019

Prva i treća nagrada na konkursu “Ljepota kristala”

Od 10. februara do 11. aprila u organizaciji Zavoda za metrologiju održano je takmičenje pod nazivom ,,LJepota kristala”. Takmičenje u rastu kristala je bilo namjenjeno učenicima svih razreda srednje škole, a cilj je bio podsticanje na samostalan rad i aktivnosti koje proširuju nastavni plan i podstiču znatiželju kod učenika. Na konkursu je učestvovalo 17 osnovnih škola, sa 51 ekipom i 10 srednjih škola sa 31 ekipom. Prijavljene su škole iz Podgorice, Nikšića, Danilovgrada, Cetinja, Berana, Plava, Pljevalja, Žabljaka, Rožaja, Kotora, Bara i Ulcinja. Naša škola učestvovala je sa 3 ekipe: Milica Vojinović, Valentina Vuković i Toma Popović – I; Milica Krstajić, Anita Anđelić i Nevena Knežević – II; Maša Stevović, Lidija Šljivančanin i Desimir Medojević – III razred gimnazije. Mentor svih ekipa bila je profesorica hemije Milojka Stijepović.

Učenici naše škole su imali priliku da se oprobaju u nečemu drugačijem, da svojim strpljenjem i radom još jednom dokažu koliko su uspješni u onome što rade. Sam proces nastanka kristala je bio komlikovan. Neorgansku so smo rastvarali u destilovanoj vodi, a zatim staloženi rastvor cijedili i ostavili da se formira kristal. Po pojavi kristala, čekalo nas je puno posla oko njegovog usavršavanja. Svi smo nestrpljivo čekali njegov rast i pravili zasićen rastvor, koji je trebalo povremeno dodati, kako bi kristal bio što bolji. Učenici su pokazali odgovornost, volju i veliku želju da uspiju u tome što rade. Timski rad, uključujući i veliku pomoć naše mentorke, pomogao nam je da ostvarimo odlične rezultate na ovom takmičenju.

Stručni žiri Zavoda za metrologiju i Hrvatske udruge kristalografa (HUK) izabrao je 12 najboljih ekipa osnovnih i srednjih škola koje su se takmičile u nagradnom konkursu „LJepota kristala“. Žiri je, u periodu od 16. do 19. aprila 2019., ocjenio i rangirao kristale 82 učeničke ekipe iz Podgorice, Nikšića, Danilovgrada, Cetinja, Berana, Plava, Pljevalja, Žabljaka, Rožaja, Kotora, Bara i Ulcinja. Pobjednike, po propisanim kriterijumima, izbarao je žiri u sastavu: magistar hemije Alen Bjelopetrović iz Hrvatske udruge kristalografa, kao i predstavnice Zavoda za metrologiju MSc Milena Raonić, dipl. ing Tatjana Raičevič i spec. sci Naina Čuturić Knežević.

Po odluci stručnog žirija, prvo mjesto od srednjih škola, u kategoriji rast kristala neorganske soli, osvojila je ekipa Srednje mješovite škole „17. septembar“ sa Žabljaka koju čine Milica Krstajić, Anita Anđelić i Nevena Knežević. Trećeplasirana je ekipa SMŠ „17. septembar“ sa Žabljaka u sastavu Desimir Medojević, Lidija Šljivančanin i Maša Stevović. Treća ekipa naše škole zauzela je šesto mjesto.

Zaista smo ponosni na ostvarene rezultate, jer smo postigli veliki uspijeh. Zadovoljstvo nam je učestvovati u ovakvim aktivnostima, jer one afirmišu nauku, konkretno hemiju i kristalografiju, ali i stvaraju pozitivan stav prema nauci kod učenika osnovnih i srednjih škola. Ovaj uspijeh nam daje vjetar u leđa ka novim dostignućima, kojih će, nadamo se, biti još više.

Korisni linkovi:

https://metrologija.me/nagrade-pobjednicima-konkursa-ljepota-kristala/

https://www.zuns.me/prosvjetni-rad/clanak/izabrani-najbolji-osnovci-i-srednjo%C5%A1kolci-na-konkursu-%E2%80%9Eljepota-kristala%E2%80%9C

http://hrvatska-udruga-kristalografa.hr/ljepota-kristala-2019/

https://www.youtube.com/watch?v=KJvPrF7c08U

https://www.culture-corner.me/dogadjaji.php?id=41478

Milica Krstajić II1

Nagrada The Diana Award

Maša Stevović, učenica trećeg razreda gimnazije Srednje mješovite škole “17. septembar”, dobitnica je prestižne britanske nagrade “The Diana Award” koja je ustanovljena u čast sjećanja na Dajanu, princezu od Velsa. Nagrada predstavlja jedno od najpoznatijih i najuvaženijih priznanja za mlade širom svijeta, starosti od 9 do 25 godina, a koja se dodjeljuje za njihov društveni angažman, omladinski aktivizam i humanitarni rad. Primarna svrha ove nagrade je da cijeni i proslavi rad mladih lidera, ambasadora, humanitaraca, mentora, donatora fondovima, uz viziju da ohrabri mlade generacije da promijene svijet, promovišući istinske vrijednosti, kulturu i aktivizam.

Na preporuku direktora škole, Maša je upoznata i ohrabrena da se prijavi za nagradu lejdi Dajane. Tom prilikom je za mentora, u pripremi nominacije, određena prof Jelena Obradović.

Maša se sa omladinskim aktivizmom upoznala vrlo rano, još u šestom razredu osnovne škole, da bi najviše napredovala na tom planu u toku srednje škole. Naime, uključivanjem u Učenički parlament Osnovne škole počela je sve više da se interesuje za aktivizam, omladinsku politiku, tražeći načine na koje može da doprinese prvenstveno svojoj školi, zatim lokalnoj zajednici, a naposljetku i državi. U sedmom razredu je bila predstavnica škole na Petom zasijedanju Dječijeg parlamenta u Skupštini Crne Gore gdje je imala zadatak da uputi pitanje Ministarstvu ekonomije, u smislu rješavanja problema u okviru Opštine Žabljak, a koji su važni za razvoj i napredak njene opštine u svim poljima ljudske djelatnosti. U osnovnoj školi je učestvovala na različitim takmičenjima, od kojih se izdvajaju “Hajde da razgovaramo o Evropskoj Uniji” i osvojeno prvo mjesto, kao i “Surfuj pametno” i osvajanje trećeg mjesta na istom. Takođe je bila učesnik projekta Prekogranične saradnje Crne Gore i BiH. Svojevremeno je bila član dramske i muzičke sekcije škole, a samim tim i učesnik na kulturnim manifestacijama i festivalima. Kao predsjednica Učeničkog parlamenta, imala je priliku da, još od osnovne škole, utiče na rješavanje problema u školi ili opštini, kroz vannastavne aktivnosti različitog tipa – od radionica, preko edukativnih tribina, do kulturnih i humanitarnih manifestacija, što je, u krajnjem, uz odličan uspjeh na kraju svakog razreda rezulatiralo zvanjem “Đaka generacije”.

U srednjoj školi nastavlja započeto i već u prvom razredu postaje aktivan delegat Unije Srednjoškolaca Crne Gore, što joj donosi mnogo novih prijateljstava, korisnih iskustava i zanimljivih priča. U prvom razredu je bila jedan od tri predstavnika Crne Gore na PAT (Projektauswahl – treffen) 2017, Konferenciji u Berlinu, koju je organizovala njemačka fondacija “Schüler Helfen Leben”, koja promoviše i vodi projekte za mlade i obrazovanje u Jugoistočnoj Evropi, Jordanu i Njemačkoj sa fokusom na antidiskriminaciju, angažman mladih i podršku izbjeglicama. Na Konferenciji se razgovaralo o aktuelnom svjetskom problemu migracija, pri čemu je imala priliku da razmijeni mišljenja i nauči dosta novog “iz prve ruke”, kroz izlaganje izbjeglica iz Sirije. Razgovaralo se i o Akcionom danu, danu kada učenici zamjenjujući školsku klupu za posao, i kuvajući za dječija prava ili pružajući zdravstvenu njegu za obrazovanje pomažu svojim vršnjacima, donirajući dnevnicu za finansiranje projekata koji pospješuju život mladih, gdje su kao predstavnici svojih zemalja, odlučivali kako će se isti realizovati u zemljama Evrope i Jordanu.

Naravno, u srednjoj školi je nastavila svoj predsjednički mandat u UP. Parlament čiji je predsjednik već treću godinu, osvojio je tri godine zaredom nagradu (od kojih su dva prva mjesta za vrijeme njenog mandata) na Takmičenju za najbolji Učenički parlament, organizovanom od strane Ministarstva prosvjete i Unije Srednjoškolaca Crne Gore.

U okviru ovih pobjeda, pod njenom i inicijativom ostalih članova UP-a, stoje stotine realizovanih aktivnosti, među kojima su organizovanje muzičke, dramske, litetarne, folklorne sekcije u okviru škole, mnogo edukativnih tribina povodom važnih međunarodnih praznika ili aktuelnih tema u državi i svijetu, mnogo panel – diskusija, debata, ostvarivanje saradnje sa različitim organizacijama u okviru opštine itd.
Oduvijek je voljela fotografiju što je, u jednom momentu, donijelo prvo mjesto na VI Multimedijalnom festu za mlade na Nacionalnom nivou i plasman među 30 najljepših fotografija na konkursu “Prirodne ljepote sjevera Crne Gore”. Već godinu dana je dopisnik lokalnog lista “Glas Žabljaka”. Takođe je bila polaznica mnogih škola i učesnica različitih radionica, među kojima se izdvaja Škola omladinskog aktivizma i UpShift radionice. Ovim putem je, kao predstavnik svoje škole u UNSCG, došla do saradnje sa različitim školama širom CG. Jedan je od članova Odbora svoje škole za sticanje zelene zastavice Eko-škole, u okviru čega je inicirala ekološke akcije na nivou grada, a  kako bi opravdali zvanje ekološke prijestonice Crne Gore. Bila je i jedan od članova tima vezanog za seminare “Pospješivanje demokratske kulture u školama” organizovanog od strane Savjeta Evrope. Učestvovala je i na kvizu Eumetrija.
Takođe je, pokrenula akciju prikupljanja novčanih sredstava za potrebe liječenja jedne oboljele djevojčice, na nivou škole, što je dovelo do saradnje sa Karavanom sreće i članstva u istom. Sa svojim timom je osvojila treće mjesto na takmičenju “Ljepota kristala” organizovanom od strane Zavoda za metrologiju i Hrvatske Udruge Kristalografa.

I dalje je odlična učenica, sa velikim snovima i vjeruje da će nastaviti sa svojim aktivizmom i uspjesima, a nagrada lejdi Dajane je svakako velika motivacija za dalje, kao što je i sama lejdi Dajana bila inspiracija do sad. Osvajanjem ove nagrade, namijenjene izuzetnim mladim ljudima koji stvaraju i utiču na druge, održavajući društvenu uspomenu na Dijanu, Princezu od Velsa, stiče zvanje “Diana Award Holder” što predstavlja prvi stepen priznanja, a samim njenim osvajanjem, stekla je pravo na “Diana Legacy Award”, viši stepen ove nagrade i jedinstveno priznanje koje slavi 20 istaknutih mladih lidera, vizionara i uzora iz cijelog svijeta, koji su demonstrirali svoju sposobnost da inspirišu i mobilišu nove generacije kako bi služile svojim zajednicama, kao što je Princeza Dajana vjerovala da mogu. Pored primanja “Diana Legacy Award” od strane Princa Vilijama, Vojvode od Kembridža i Princa Henrija, Vojvode od Saseksa na prestižnoj ceremoniji u Londonu, primaoci takođe imaju pristup jedninstvenom programu razvoja.

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/ucenici-iz-zabljaka-prestizna-britanska-nagrada

https://portalanalitika.me/clanak/334810/ucenici-sa-zabljaka-prestizna-nagrada-ustanovljena-u-cast-princeze-dajane

https://pvinformer.me/sadrzaj.php?kategorija=%C5%BDivot-i-stil&&info=-77451702

https://www.kolektiv.me/135738/the-diana-award-zabljacanka-dobitnica-prestizne-britanske-nagrade

http://standard.co.me/index.php/drustvo/item/49285-masa-stevovic-dobitnica-prestizne-nagrade-the-diana-award-ustanovljene-u-cast-princeze-dajane

https://www.zuns.me/prosvjetni-rad/clanak/ma%C5%A1a-stevovi%C4%87-sa-%C5%BEabljaka-dobitnica-britanske-nagrade-diana-award

https://www.mina.news/crnagora/zabljacanki-masi-stevovic-nagrada-the-diana-award/

https://mnemagazin.me/2019/05/19/the-diana-award-dobitnica-prestizne-britanske-nagrade-ucenica-masa-stevovic-sa-zabljaka/

http://mondo.me/a746470/Info/Drustvo/Ucenici-iz-Zabljaka-prestizna-nagrada-lejdi-Dajane.html