Monthly Archives: March 2019

Jednodnevni izlet

U okviru OIS i SA, a prema godišnjem planu rada škole i na incijativu Učeničkog parlamenta organizovana je posjeta 22. Festivalu vina i ukljeve u Virpazaru i Jadranskom sajamu u Budvi.
45 učenika sa profesorima Miladinkom Pejović, Vukom Popovićem, Slavkom Karadžićem, Gordanom Ćurčić i Bojanom Bulatović u subotu 23.03.2019. su posjetili ova dešavanja.
22. Festival vina i ukljeve je organizovan u Virpazaru pod pokroviteljstvom Opštine Bar. Na ovom festivalu naši učenici kao i svi prisutni su upoznali najbolje proizvođače čuvenog crmničkog vina koji su i zaštitni znak tog kraja kao i ukljeva. Mnogi učenici su radoznalo probali ukuse vina i ukljeve. Na velikom broju štandova izložena je hrana i piće čiji su proizvođači iz crmničkog kraja. Učenici su pažljivo obilazili štandove i postavljali pitanja vezana za proizvode koji su izloženi. Posebnu pažnju im je privukao nastup KUD „Jedinstvo“. Mnogima je bio prvi put da posjete ovo mjesto, pa su radoznalo obilazili i razgledali .

Putovanje se nastavilo prema Budvi uživajući u predivnoj okolini. U Budvi smo posjetili 45. Sajam hrane, 28. Sajam turizma i 24. Sajam ekologije. Ova tradicionalna manifestacija obuhvata prezentaciju turističkih destinacija, smještajnih kapaciteta, ugostiteljskih objekata i usluga, programa turističkih agencija, prevoznika, organizatora kongresa, kulturnih, sportskih i drugih manifestacija. Učenici su postavljali pitanja izlagačima koji su ljubazno pružali informacije.
Preostali dio dana su proveli šetajući obalom mora i obilazeći stari grad. U večernjim satima se krenulo za Podgoricu, gdje su učenici proveli 2 sata na izložbi u Delta sitiju. Dobro osmišljena i realizovana ekskurzija trajala je od 8 do 23 časa.

PM

Iz rada Učeničkog parlamenta

Poslednje dvije školske godine Učenički parlament škole je proglašavan kao najbolji u Crnoj Gori, a zvanje najboljih opravdavaju svojim radom i u ovoj školskoj godini. Neke od aktivnosti u poslednjih mjesec dana izgledaju ovako:

Učenički parlament je i ove godine nastavio tradiciju obilježavanja 14. februara – Dana zaljubljenih. Naime, ovaj međunarodni praznik je bio odličan povod da svi zaljubljeni iskoriste priliku da simbolično iskažu svoja osjećanja onom momku ili djevojci koji im “odvuče” pogled na svakom školskom odmoru. Kačenjem ljubavnih porukica na oglasnoj tabli, postavljenoj u holu škole prvi segment ove aktivnosti je uspješno završen. Uslijedio je i svima najzanimljiviji dio – PLES ZALJUBLJENIH, kao ključna aktivnost. Čitava škola je odisala euforijom, dok su svi oni koji slave ljubav plesali za nju. Uslijedila je i panel-diskusija na kojoj su učenici slobodno iznosili svoje stavove po pitanju ljubavi kao složene emocije, tek su talentovaniji za poeziju recitovali svoje pjesme. Da bi cjelokupan utisak bio još upečatljiviji, članovi Učeničkog parlamenta su proglasili “Najljepši par škole“ i poklanjajući im bombonjeru, oživjeli i onaj “staromodni” način koji pokazuje da gest od srca je upravo ona sitnica koja čini sreću.

7.03.2019 Na inicijativu Učeničkog parlamenta, a u saradnji sa profesoricama Miladinkom Pejović i Milankom Zarubicom, organizovana je posjeta Muzeju Nacionalnog parka, povodom osmomartovske izložbe domaće radinosti. Član organizacionog tima, Ivana DŽaković, upoznala je učenike i profesorice sa temom izložbe, izloženim radovima, kao i samom svrhom ovog događaja. Izložbeni prostor su krasile razne rezbarije, heklani, vezeni odjevni predmeti, koji su tipični za našu sredinu. Napomenula je da je izložba i prodajnog karaktera i da, svake godine, najbolji radovi osvajaju vrijedne nagrade. Takođe, kako bi dodatno motivisali ljude koji stvaraju ove radove, s puno ljubavi, organizatori će, po završetku izložbe, pokrenuti inicijativu otkupljivanja svih radova, koji će se moći pronaći u suvenirnici Nacionalnog parka.

22. mart se širom svijeta obilježava kao Međunarodni praznik – Dan voda. Ovim povodom su članovi Učeničkog parlamenta organizovali odlazak edukativnog karaktera u samo srce Gorskih očiju Durmitora, na Crno jezero. Učenici su uživali u prirodnom ambijentu ovog lijepog martovskog dana. Nakon toga, u informatičkoj sali škole priređena je edukativna tribina. Učenici prvog razreda su govorili o hemijskom sastavu vode, fizičkim odlikama ovog jedinjenja i njenom značaju. Akcenat je, naravno, bio na podizanju svijesti o zaštiti vodenih površina prvenstveno na lokalnom nivou, nakon čega bismo mogli uticati na zaštitu na makroplanu.

Maša S. III1

MATURSKI I STRUČNI ISPIT 2019

Pravila ponašanja na maturskom odnosno stručnom ispitu

Zlatnim glasom u susret 8. martu

Učenici škole sa prof Anitom Ađžić, Milicom Šibalić, Milankom Zarubicom i domarom Draženom Štrucom, upriličili kulturno zabavni program za sve učenike, njihove roditelje i građane. Program sa prigodnim skečevima, recitacijama i takmičenjem za Zlatni glas škole realizovan je 7.03.2019. god. u Sali kulturnog centra sa početkom u 18 časova.

Po završeetku takmičenja Žiri je glasao ovako:

Pobjednica takmičenja Anita Anđelić, učenica drugog razreda gimnazije, nije krila oduševljenje laskavim priznanjem “Zlatni glas škole”.

Učesnici programa: