Monthly Archives: October 2016

Pobjednici međunarodnog kviza

All-focus

13.10.2016 U organizaciji Fondacije za razvoj sjevera Crne Gore i Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore, u prostorijama Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole u Nikšiću, realizovan kviz na temu “Smanjenje rizika od katastrofa” organizovanom u okviru projekta “Prekogranična zaštita od požara”. Ekipa škole u sastavu Božović Luka, Obradović Milorad i Pajović Todor (svi iz II1 odjeljenja) osvojila PRVO mjesto i nagradu Desktop kompjuter. Mentor ekipe je bila Pejović Miladinka. Inače, u kvizu je učestvovalo 8 ekipa (po 4 iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine). U kvizu su bili zastupljeni gradovi Nikšić, Šavnik, Plužine i Žabljak iz CG, i Foča, Gacko, Konjic i Jablanica iz BiH. Prva tri mjesta su zauzele ekipe srednjih škola iz gradova Žabljak, Nikšič (II mjesto) i Jablanica (III mjesto). Pitanja za kviz su su pripremili Direktorat za vanredne situacije CG i Ministarstva sigurnosti BiH.

Korisni linkovi:

http://portalanalitika.me/clanak/247146/prekogranicni-kviz-o-smanjenju-rizika-od-katastrofa

http://www.vijesti.me/vijesti/pobjednici-prekogranicnog-kviza-ucenici-srednje-mjesovite-skole-17septembar-iz-zabljaka-907501

http://www.forsmontenegro.org/me/projekti-me/projekti-u-toku-me/prekogranicna-zastita-od-pozara/881-prekogranicni-kviz-o-smanjenju-rizika-od-katastrofa

IZLET – Posjeta otvorenim danima nauke u Podgorici

 

Ministarstvo nauke šestu godinu za redom organizuje Otvorene dane nauke, manifestaciju čiji je cilj promovisanje nauke u crnogorskom društvu i približavanje naučnih tema široj populaciji. Ove godine, događaj se dešavao od 26. do 30. septembra, na nekoliko lokacija u Podgorici, Nikšiću, Cetinju, Kolašinu i Mojkovcu.

Učenici i profesori škole su 28. septembra organizovali jednodnevni izlet za posjetu ovoj manifestaciji,  a Univerzitet Donja Gorica je obezbijedio prevoz.

DNauke2

Učenici I i II razreda sa 5 profesora su organizovano pošli autobusom u 8 časova. Prvo je od 11,30 do 12,30 organizovana posjeta spektaklu “Laserski šou iz Švedske” koji je realizovala Katedra za fiziku, Lund Univerzitet, Švedska u KIC “Budo Tomović”. Od 13,00 do 16,00 časova učenici su na Univerzitet Donja Gorica prisustvovali sledećem programu:

  • Predavanja: Internet of things – Kim Kardasijan i drugi roboti • Život i djelo Nikole Tesle • Snaga ideje – put ka uspjehu!
  • Predavanja: Bezbjedni i online • Nove Internet profesije i on line monetizacija • Snaga ideje – put ka uspjehu!
  • Predavanja: Pokrenite svoj biznis • Bezbjedni i online • Internet of things – Kim Kardasijan i drugi roboti
  • Kviz znanja i posjeta izložbenog dijela

Izlet je završen povratkom oko 21,00 čas u Žabljak.

MZ

Druga nagrada na konkursu “Sa pčelom – za pčelu”

 

Na međunarodnom UNESCO ASPnet takmičenju u fotografiji „Sa pčelom – za pčelu“, u organizaciji Srednje građevinsko-geodetske i škole životne sredine iz Ljubljane i UNESCO ASPnet mreže Slovenije, Nađa Stijepović, učenica JU Srednja mješovita škola “17. septembar” Žabljak, osvojila drugo mjesto.

Cilj takmičenja je da se kod mladih razvija interesovanje za pčele i pčelarsku baštinu i doprinese zaštiti pčela, posebno od parazita varoe. Pravo učešća imali su učenici osnovnih (13-15 godina) i srednjih škola (16-19 godina) UNESCO ASP mreže.

UNESCO ASPnet foto takmičenje „Sa pčelom – za pčelu“ je organizovano u okviru obilježavanja Dana evropske kulturne baštine.

Korisni linkovi:

http://www.mpin.gov.me/vijesti/165751/Saopstenje-Ucenice-iz-Crne-Gore-pobjednice-medunarodnog-UNESCO-ASPnet-foto-takmicenja-Sa-pcelom-za-pcelu.html

http://www.sggos.si/2016/09/28/zakljucek-mednarodnega-natecaja-s-cebelo-za-cebelo/