Monthly Archives: March 2016

Sa ACES u Maribor

Učenici naše škole, njih šestoro, u pratnji profesora Periše Anđelića  povodom   ACES projekta “FRAKTALNA SOLIDARNOST” u period od 21. do 25.marta, posjetili su Sloveniju i bili gosti partner škole -Tehničkog školskog centra iz Maribora.

DSC_0032  IMG_7608

Pored naše škole, gosti Maribora bili su profesori i učenici druge partner škole “Zmaj” iz Zemuna kao i jedan od organizatora čitavog ACES projekta (Academy of Cental European Schools) Reinhard Eckert iz Austrije, koji nije krio oduševljenje zbog rezultata rada čitavog tima oko realizacije projekta.

DSC_0084

Domaćini su organizovalni brojne edukativne i zabavne sadržaje: posjetu Pokrajinskom Muzeju Maribor, posjetu Poljoprivrednom fakultetu, Botaničkoj bašti Univerziteta u Mariboru, predavanje predstavnika Medicinskog fakulteta iz Maribora o značaju davanja krvi i buđenje svijesti o doniranju organa. Učenici naše škole zejedno sa drugarima iz Srbije i Slovenije pravili su i bojili svoje fraktalne majce, učestvovali u pravljenju i izradi prirodnih krema i sapuna. Posjetili su Azil za napuštene životinje u Mariboru i tom prilikom donirali hranu za pse i mačke. Organizatori su otvorili svoje radionice, uputili i pokazali našim učenicima najsavremenije tehnike konstruisanja i programiranja.

DSC_0113  DSC_0535

Na zvaničnoj ceremoniji otvaranja susreta, uz svečani program organizatora učenici naše škole zajedno sa učenicima iz Zemuna izveli su predstavu “Lijek od breskvinog lišća” što je izazvalo više nego pozitivne reakcije kod domaćina.

Sve ove aktivnosti u Mariboru i medijski su propraćene od strane najstarijeg dnevnog lista u Sloveniji “Večer” kao i od  strane prvog kanala državne televizije  RTV SLOVENIJA.

DSC_0576

Susret je završen sađenjem Zen vrtova sa motivima fraktala. Sadile su se Čuvarkuće koje su imale  simboliku da sačuvaju svu ljubav i prijateljstvo kod novih crnogorsko-srpskih-slovenskih drugara.

PA

Festival nauke i sporta

Festival nauke i sporta održan je od 14-20 marta 2016. god. na Žabljaku.

Cilj festivala je bio promovisanje nauke i sporta .

Festival nauke je održan u prostorijama JU SMŠ „ 17. septembar“. Na festivalu su demonstratori bili učenici obje partnerske škole ( 30 učenika od toga 15 iz Žabljaka i 15 iz Foče) . Učenici su uz pomoć koordinatora za nauku pripremali i demonstrirali eksperimente/oglede iz oblasti fizike, hemije i matematike. Održani su sledeći ogledi:

Fizika

Ogled br.1                           Geometrijska optika: Osnovni principi rada optičkih sočiva i ogledala

o             Pokazna vježba rada Galileovoga teleskopa,

o             sočivo ljudskog oka, kratkovidost i dalekovidost i korekcija

o             osnovni princip rada sabirnog sočiva

Korišćenje obnovljivih izvora energija:

o             Pokazna vježba korišćenja energije vjetra – princip rada turbine na vjetar

o             Pokazna vježba korišćenja energije vode – princip rada hidrotrubine

Ogled br.3                           Kombinacija sila:

o             Pokazne vježbe djelovanja sila težina tereta sa različitim tačkama oslonca

o             Pokazna vježba principa rada dvostrukog čekrka

Hemija

Ogled br.1     Oksidacija

 • Nevidljivo mastilo
 • Voda u čaši

Ogled br.2      Vodonik

 • Praskavi gas

Ogled br.3      Ugljenik

 • Duvanje balona
 • Gašenje plamena
 • Crna mama
 • Vulkan

Ogled br.4   Elementi I grupe PSE

 • Elementi u plamenu

Ogled br.5   Baze i kisjeline

 • Dokazivanje baza u kisjelinama
 • Neutralizacija

Ogled br.6     Ugljeni hidrati

 • Dokazivanje skroba
 • Uveli cvijet

Matematika

 • Proizvod zbira i razlike
 • Kvadriranje binoma
 • Zbir uglova trougla
 • Centralni i periferijski ugao
 • Pitagorina teorema

Festival su posjetili svi učenici OŠ „ Dušan Obradović“ Žabljak, JU SMŠ „ 17. Septembar“ Žabljak, kao i osobe sa smetnjama u razvoju iz Dnevnog Centra “Zračak nade” – Pljevlja. Posjetioci su imali priliku da aktivno učestvuju u eksperimentima pod nadzorom obučenih učenika. Cijeli događaj je bio medijski propraćen.

Svi ovi ogledi omogućili su učenicima sticanje novih znanja i vještina.

FN slika

Inkluzija

U sklopu Festivala nauke održane su i dvije radionice o inkluziji. Predavači su bili : Svetlana Dujović-direktorica Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, Pljevlja i Valentina Čabarkapa , psiholog.

Tokom predavanja poseban akcenat je stavljen na činjenicu da djeca ometena u razvoju nijesu djeca sa posebnim potrebama već da oni kao i ostala djeca imaju iste potrebe kao što su : ljubav, pažnja, poštovanje i podrška. Ukazano je na značaj inkluzije – posebno u školstvu jer omogućava svoj djeci  pravo da se obrazuju. Tako  da i djeca sa smetnjama u razvoju imaju priliku da pohađaju redovnu nastavu .Djeci sa težim smetnjama u razvoju tokom nastavnog procesa  pomažu asistenti u nastavi.

Radionice su pomogle da se kod učenika razbiju predrasude o djeci sa smetnjama u razvoju i da ih podstaknu da takvoj djeci posvete više vremena i pažnje jer će zauzvrat  dobiti njihovu neizmjernu ljubav i prijateljstvo.

PI slika

Sport

U okviru Festivala nauke i sporta održana je i škola skijanja (14-20. Marta 2016. )  Na ski stazi „ Javorovača“  15 učenika iz Foče uz pomoć instruktora je savladalo tehnike i vještine skijanja.

Osim instruktora skijanja, učenicima iz Foče na raspolaganju su bili i učenici sa Žabljaka koji su većinom vrsni skijaši . Moramo napomenuti da su učenici iz Foče prvi put stali na skije, međutim entuzijazam ih je vodio i jako brzo su prihvatili sve ono što im je na stazi pokazivano. U početku je bilo dosta padova , ali učenici su brzo brzo usvojili osnovne tehnike skijanja, pa je morala biti uključena žičara i postavljene kapije.

U školi skijanja takođe su učestvovali i djeca i omladina sa smetnjama u razvoju u skladu sa svojim  mogućnostima, uglavnom oni su se sankali i igrali na snijegu. Ova aktivnost je prvenstveno omogućila  svoj djeci da se druže i da razviju toleranciju i prihvate različitosti.

Vrijeme je bilo fantastično, kao i druženje.

PV slike  FS sl

U okviru Festivala je realizovana i promocija knjiga učenica škole Anđele Stešević i Dajane Motika-Raonić.

Promocija knjiga slika  PK slika

Korisni linkovi:

http://www.vijesti.me/eu-vijesti/borba-u-ucionicama-ali-i-na-ski-stazama-879997

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Regioni&datum=2016-04-19&clanak=542671&naslov=Sti%E8u%20znanje%20i%20nove%20prijatelje