Monthly Archives: December 2015

Poreski sistem Crne Gore

U okviru projekta “Edukacija učenika osnovnih i srednjih škola o poreskom sistemu Crne Gore”, 15.12.2015. god. školu posjetili Gordana Stajčić i Ivan Nicović i za maturante realizovali jednočasovno predavanje o osnovama poreskog sistema.

Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva prosvjete, a obuhvata edukaciju učenika na teritoriji čitave Crne Gore što podrazumijeva da će biti obuhvaćene sve srednje i osnovne škole.

 

Maturska ekskurzija

Maturska ekskurzija je izvedena u periodu od 10.10. – 16.10.2015. godine. Cilj ekskurzije je bio obilazak sjeverne Italije, tj. najznačajnijih italijanskih gradova koji oslikavaju italijansku kulturu, a ujedno i sinonime njene kulturne baštine.

Boravili smo u Riminiju, Lido di Jezolu, ali naša ruta nije uključivala samo ta dva grada već i San Marino, Firencu, Veronu, Veneciju i Trst. Odmah po dolasku u hotel u Riminiju, uputili smo se za San Marino. Sa obzirom na to da je relacija Rimini-San Marino kratka, brzo smo stigli. Imali smo priliku da uživamo u veličanstvenom pogledu na grad – državu, taman u vrijeme zalaska sunca. Po povratku u Rimini, nakon večere uslijedilo je slobodno vrijeme, koje smo većinom iskoristili za upoznavanje grada.

image-3931cab9cd24b61a936aa2da1cfe7f3038c022d70ec38890740c9f4106893488-V

Narednog dana, posle doručka, uputili smo se za Firencu. Obišli smo više značajnih mjesta uz pratnju vodiča, to uključuje Katedralu II Duorno, Baptisterijum Sv. Jovana, Đotove Kampamile, palatu Sinjorija, galeriju Ufici, Ponto Vekijo. Iako nije bilo u programu, bili smo u prilici da vidimo apoteku u kojoj je prvi put proizveden lijek za kugu. Ostalo vrijeme u Firenci proveli smo razgledajući grad i njegove znamenitosti. Fascinantno je to što daleka istorija, vrijeme koje pripada prošlošću se pomiješalo sa sadašnjicom i to se ogleda u svakom domenu grada, od njegove arhitekture do načina života ljudi. Narednog jutra spakovali smo se i napustili Rimini. Sledeća tačka obilaska bila je Verona. Verona je tinejdžerskom uzrastu najpoznatija po Šekspirovim Romeu i Juliji, tako da je obilazak vezan za njihove kuce, sada muzeje. Naravno, i u Veroni smo imali slobodno vrijeme, a to je svako od nas iskoristio na svoj način.

IMG_20151012_140719

Lido di Jezolo, mali grad, bio je planiran kao tačka našeg prenoćenja u trajanju od dvije noći. Iz Lida di Jezola krenuli smo za Veneciju, do koje smo stigli brodom. Obišli smo sve važne destinacije, a posebno smo obratili pažnju na crkvu Santa Marija de la salute, poznatu nam iz pjesme Laze Kostića. Zatim smo obišli i trg Svetog Marka pa i samu crkvu, Duždevu palatu, uz pratnju lokalnog vodiča. Uprkos lošem vremenu u vidu kiše i poplava, idući po skelama koje su predvidjene za takve situacije, uspjeli smo da obidjemo sva ova ključna mjesta koja ujedno i predstavljaju Veneciju.

Poslednji grad u ovom programu bio je Trst. Arhitektura nas je potpuno ostavila bez daha. Vjerujem da niko od nas prije nije imao priliku da se upozna sa nečim sličnim. Imali smo dosta slobodnog vremena za razgledanje. Poslije Trsta uslijedila je noćna vožnja preko Slovenije i Hrvatske. U dan povratka za Crnu Goru imali smo doručak u Nuemu. U nastavku puta nijesmo puno odmarali, tako da smo u Žabljak stigli oko 3h popodne.

Maturska ekskurzija je izvedena bez incidenta, a naša organizovanost i disciplina bila je pohvaljena od strane profesora, vozača i stručnog vodiča.

Jelica Vuković IV1

NEDELJA KULTURE U BEOGRADU

      U periodu od 16. do 19. novembra  ove godine  deset učenika  naše škole u pratnji profesora Gordane Ćurčić i Periše Anđelića posjetili su partner  školu “Zmaj “ iz Zemuna kao dio projekta koji se realizuje u toku školske  2015/2016. godine,  FRAKTALNA SOLIDARNOST  organizovanoj od strane ACES-a (Academy of Central European Schools). Osim naše šlole, gosti Beograda i Zemuna bili su i učenici i profesori druge partner škole – Tehničkog školskog centra iz Maribora.

IMG_6590

      Domaćini su organizovali brojne edukativne i zabavne sadržaje, što je doprinijelo fraktalnom povezivanju učenika i profesora iz Srbije, Crne Gore i Slovenije. Cilj je bio jedan- biti human, biti Čovjek!

IMG_6478

      Predstavnici naše škole, kao i predstavnici partner šklola, zajedno sa đacima Škole za učenike oštećenog vida “Veljko Ramadanović”iz Beograda  sproveli su akciju “Budi moje oči, biću tvoje ruke” i tim povodom zasadili u obliku fraktala ukrasno drveće i cvijeće u  zemunskom parku Jelovac. Aktivnost je bila podržana i od opštine Zemun, u vidu parcele i projekta, a sadnice je donirao Poljoprivredni Fakultet  iz Beograda. Mališani oštećenog vida nijesu krili zahvalnost i radost zbog zajedničkog druženja, što je bilo i mediski propraćeno. Kao znak solidarnosti i zahvalnosti za domaćine i nove prijatelje, učenici naše škole izveli su pozorišnu predstavu u prostorijama škole iz Zemuna. Reakcije su bile više nego pozitivne.

IMG_6888

      Osim radionica na temu solidarnosti, domaćini su organizovali posjete brojnim kulturnim I istorijskim znamenitostima Beograda. Organizovane su posjete Istorijskom  muzeju Srbije ( multi-medijalna  postavka Mihajlo Pupin), Muzeju Nikole Tesle, kresrenje Dunavom, Obilazak Kalemegdana, Beograd pod Zemljom- lagumi Beograda, Narodnog pozorišta (predstava Zli Dusi), obilazak Zemuna i kule Gardoš, šetnju Ušćem.

IMG_6673

      Učenici naše škole, zajedno sa drugarima iz Srbije i Slovenije posjetili su Umjetničku galeriju “Stara Kapetanja” iz Zemuna, i sa osobljem galerije napravili mozaike od lišća sa porukama prijateljstva I solidarnosti, što je i ostalo kao postavka u Galeriji.

       Razmijenila su se mnoga iskustva, sklopila prijateljstva, stekle možda i prve simatije. Nisu postojale barijere, ni u jeziku niti u mentalitetu, bili smo jedno, bili smo humani, bili smo  Ljudi!

P.A.

Dan borbe protiv SIDE

Kao i predhodnih godina, naša škola je obilježila Dan borbe protiv SIDE, na sebi svojstven nacin. 1. decembra , u prostorijama naše škole održana je radionca na temu AIDS i HIV-a, a u holu škole je postavljena izložba.

IMG_3991

Uvaženi profesori naše škole, Ćurčič Gordana (prof. socioogije), Snežana Jovković (prof. biologije) i Nedić Miloš (prof. fizičkog), posvetili su nekoliko poslednjih dana pripremanju ove radionice. Učenici Šipčić Miloš, Pješivac Anja, Obradović Bojana, Motika-Raonić Dajana, pod koordinacijom njihovih profesor, gore pomenutih, odlično su odradili kratku prezentaciju, u kojoj su slikovito objasnili šta znači SIDA, koja je razlika između HIV pozitivnih lica i lica oboljelih od SIDE, kako se virus prenosi , a kako ne i što je, može se reći najbitnije, kakav odnos trebamo da imamo sa HIV+ /AIDS oboljelim, jer i kao što svi znamo i oni su samo ljudi. Na ovoj kratkoj radionici, koja je trajala dva školska časa maturanti naše škole imali su mogućnost da gostima, Dr. Sanji Đukić ,kao predstavnici Zdravstvene službe Žabljak i Željku Pejoviću, predstavniku Centra za socijalni rad Žabljak, postave razna pitanja , na koje su dobili jasne odgovore, koji će sigurno uticati na njihova dalja razmišljanja.

IMG_4004 IMG_4020

Priča o svemu ovome, o solidarnosti i humanosti ne bi bila potpuna da učenice Joksimović Ivana i Raonić Milica, sa svima prisutnim nisu podijelili svoja znanja o ovm problemu , stečena na učeničkom seminaru “Recimo ne nasilju!“ održanom protekle sedmice u Baru. Za sam kraj raionice podjeljen je promotivni materijal čije su glavne poruke „Zaustavimo stigmu i diskriminciju“, „ Sgurno kroz život“.

IMG_3999 IMG_4003

Naravno to je bio samo kraj radionice , ali naš kolektiv će, kao i do sada, nastaviti da podstiče humanost kroz mnoge druge radionice i projekte, nadamo se uspješno kao ii do sada.

Dajana Motika Raonić