Category Archives: Obavještenja

Prva i treća nagrada na konkursu “Ljepota kristala”

Od 10. februara do 11. aprila u organizaciji Zavoda za metrologiju održano je takmičenje pod nazivom ,,LJepota kristala”. Takmičenje u rastu kristala je bilo namjenjeno učenicima svih razreda srednje škole, a cilj je bio podsticanje na samostalan rad i aktivnosti koje proširuju nastavni plan i podstiču znatiželju kod učenika. Na konkursu je učestvovalo 17 osnovnih škola, sa 51 ekipom i 10 srednjih škola sa 31 ekipom. Prijavljene su škole iz Podgorice, Nikšića, Danilovgrada, Cetinja, Berana, Plava, Pljevalja, Žabljaka, Rožaja, Kotora, Bara i Ulcinja. Naša škola učestvovala je sa 3 ekipe: Milica Vojinović, Valentina Vuković i Toma Popović – I; Milica Krstajić, Anita Anđelić i Nevena Knežević – II; Maša Stevović, Lidija Šljivančanin i Desimir Medojević – III razred gimnazije. Mentor svih ekipa bila je profesorica hemije Milojka Stijepović.

Učenici naše škole su imali priliku da se oprobaju u nečemu drugačijem, da svojim strpljenjem i radom još jednom dokažu koliko su uspješni u onome što rade. Sam proces nastanka kristala je bio komlikovan. Neorgansku so smo rastvarali u destilovanoj vodi, a zatim staloženi rastvor cijedili i ostavili da se formira kristal. Po pojavi kristala, čekalo nas je puno posla oko njegovog usavršavanja. Svi smo nestrpljivo čekali njegov rast i pravili zasićen rastvor, koji je trebalo povremeno dodati, kako bi kristal bio što bolji. Učenici su pokazali odgovornost, volju i veliku želju da uspiju u tome što rade. Timski rad, uključujući i veliku pomoć naše mentorke, pomogao nam je da ostvarimo odlične rezultate na ovom takmičenju.

Stručni žiri Zavoda za metrologiju i Hrvatske udruge kristalografa (HUK) izabrao je 12 najboljih ekipa osnovnih i srednjih škola koje su se takmičile u nagradnom konkursu „LJepota kristala“. Žiri je, u periodu od 16. do 19. aprila 2019., ocjenio i rangirao kristale 82 učeničke ekipe iz Podgorice, Nikšića, Danilovgrada, Cetinja, Berana, Plava, Pljevalja, Žabljaka, Rožaja, Kotora, Bara i Ulcinja. Pobjednike, po propisanim kriterijumima, izbarao je žiri u sastavu: magistar hemije Alen Bjelopetrović iz Hrvatske udruge kristalografa, kao i predstavnice Zavoda za metrologiju MSc Milena Raonić, dipl. ing Tatjana Raičevič i spec. sci Naina Čuturić Knežević.

Po odluci stručnog žirija, prvo mjesto od srednjih škola, u kategoriji rast kristala neorganske soli, osvojila je ekipa Srednje mješovite škole „17. septembar“ sa Žabljaka koju čine Milica Krstajić, Anita Anđelić i Nevena Knežević. Trećeplasirana je ekipa SMŠ „17. septembar“ sa Žabljaka u sastavu Desimir Medojević, Lidija Šljivančanin i Maša Stevović. Treća ekipa naše škole zauzela je šesto mjesto.

Zaista smo ponosni na ostvarene rezultate, jer smo postigli veliki uspijeh. Zadovoljstvo nam je učestvovati u ovakvim aktivnostima, jer one afirmišu nauku, konkretno hemiju i kristalografiju, ali i stvaraju pozitivan stav prema nauci kod učenika osnovnih i srednjih škola. Ovaj uspijeh nam daje vjetar u leđa ka novim dostignućima, kojih će, nadamo se, biti još više.

Korisni linkovi:

https://metrologija.me/nagrade-pobjednicima-konkursa-ljepota-kristala/

https://www.zuns.me/prosvjetni-rad/clanak/izabrani-najbolji-osnovci-i-srednjo%C5%A1kolci-na-konkursu-%E2%80%9Eljepota-kristala%E2%80%9C

http://hrvatska-udruga-kristalografa.hr/ljepota-kristala-2019/

https://www.youtube.com/watch?v=KJvPrF7c08U

https://www.culture-corner.me/dogadjaji.php?id=41478

Milica Krstajić II1

Nagrada The Diana Award

Maša Stevović, učenica trećeg razreda gimnazije Srednje mješovite škole “17. septembar”, dobitnica je prestižne britanske nagrade “The Diana Award” koja je ustanovljena u čast sjećanja na Dajanu, princezu od Velsa. Nagrada predstavlja jedno od najpoznatijih i najuvaženijih priznanja za mlade širom svijeta, starosti od 9 do 25 godina, a koja se dodjeljuje za njihov društveni angažman, omladinski aktivizam i humanitarni rad. Primarna svrha ove nagrade je da cijeni i proslavi rad mladih lidera, ambasadora, humanitaraca, mentora, donatora fondovima, uz viziju da ohrabri mlade generacije da promijene svijet, promovišući istinske vrijednosti, kulturu i aktivizam.

Na preporuku direktora škole, Maša je upoznata i ohrabrena da se prijavi za nagradu lejdi Dajane. Tom prilikom je za mentora, u pripremi nominacije, određena prof Jelena Obradović.

Maša se sa omladinskim aktivizmom upoznala vrlo rano, još u šestom razredu osnovne škole, da bi najviše napredovala na tom planu u toku srednje škole. Naime, uključivanjem u Učenički parlament Osnovne škole počela je sve više da se interesuje za aktivizam, omladinsku politiku, tražeći načine na koje može da doprinese prvenstveno svojoj školi, zatim lokalnoj zajednici, a naposljetku i državi. U sedmom razredu je bila predstavnica škole na Petom zasijedanju Dječijeg parlamenta u Skupštini Crne Gore gdje je imala zadatak da uputi pitanje Ministarstvu ekonomije, u smislu rješavanja problema u okviru Opštine Žabljak, a koji su važni za razvoj i napredak njene opštine u svim poljima ljudske djelatnosti. U osnovnoj školi je učestvovala na različitim takmičenjima, od kojih se izdvajaju “Hajde da razgovaramo o Evropskoj Uniji” i osvojeno prvo mjesto, kao i “Surfuj pametno” i osvajanje trećeg mjesta na istom. Takođe je bila učesnik projekta Prekogranične saradnje Crne Gore i BiH. Svojevremeno je bila član dramske i muzičke sekcije škole, a samim tim i učesnik na kulturnim manifestacijama i festivalima. Kao predsjednica Učeničkog parlamenta, imala je priliku da, još od osnovne škole, utiče na rješavanje problema u školi ili opštini, kroz vannastavne aktivnosti različitog tipa – od radionica, preko edukativnih tribina, do kulturnih i humanitarnih manifestacija, što je, u krajnjem, uz odličan uspjeh na kraju svakog razreda rezulatiralo zvanjem “Đaka generacije”.

U srednjoj školi nastavlja započeto i već u prvom razredu postaje aktivan delegat Unije Srednjoškolaca Crne Gore, što joj donosi mnogo novih prijateljstava, korisnih iskustava i zanimljivih priča. U prvom razredu je bila jedan od tri predstavnika Crne Gore na PAT (Projektauswahl – treffen) 2017, Konferenciji u Berlinu, koju je organizovala njemačka fondacija “Schüler Helfen Leben”, koja promoviše i vodi projekte za mlade i obrazovanje u Jugoistočnoj Evropi, Jordanu i Njemačkoj sa fokusom na antidiskriminaciju, angažman mladih i podršku izbjeglicama. Na Konferenciji se razgovaralo o aktuelnom svjetskom problemu migracija, pri čemu je imala priliku da razmijeni mišljenja i nauči dosta novog “iz prve ruke”, kroz izlaganje izbjeglica iz Sirije. Razgovaralo se i o Akcionom danu, danu kada učenici zamjenjujući školsku klupu za posao, i kuvajući za dječija prava ili pružajući zdravstvenu njegu za obrazovanje pomažu svojim vršnjacima, donirajući dnevnicu za finansiranje projekata koji pospješuju život mladih, gdje su kao predstavnici svojih zemalja, odlučivali kako će se isti realizovati u zemljama Evrope i Jordanu.

Naravno, u srednjoj školi je nastavila svoj predsjednički mandat u UP. Parlament čiji je predsjednik već treću godinu, osvojio je tri godine zaredom nagradu (od kojih su dva prva mjesta za vrijeme njenog mandata) na Takmičenju za najbolji Učenički parlament, organizovanom od strane Ministarstva prosvjete i Unije Srednjoškolaca Crne Gore.

U okviru ovih pobjeda, pod njenom i inicijativom ostalih članova UP-a, stoje stotine realizovanih aktivnosti, među kojima su organizovanje muzičke, dramske, litetarne, folklorne sekcije u okviru škole, mnogo edukativnih tribina povodom važnih međunarodnih praznika ili aktuelnih tema u državi i svijetu, mnogo panel – diskusija, debata, ostvarivanje saradnje sa različitim organizacijama u okviru opštine itd.
Oduvijek je voljela fotografiju što je, u jednom momentu, donijelo prvo mjesto na VI Multimedijalnom festu za mlade na Nacionalnom nivou i plasman među 30 najljepših fotografija na konkursu “Prirodne ljepote sjevera Crne Gore”. Već godinu dana je dopisnik lokalnog lista “Glas Žabljaka”. Takođe je bila polaznica mnogih škola i učesnica različitih radionica, među kojima se izdvaja Škola omladinskog aktivizma i UpShift radionice. Ovim putem je, kao predstavnik svoje škole u UNSCG, došla do saradnje sa različitim školama širom CG. Jedan je od članova Odbora svoje škole za sticanje zelene zastavice Eko-škole, u okviru čega je inicirala ekološke akcije na nivou grada, a  kako bi opravdali zvanje ekološke prijestonice Crne Gore. Bila je i jedan od članova tima vezanog za seminare “Pospješivanje demokratske kulture u školama” organizovanog od strane Savjeta Evrope. Učestvovala je i na kvizu Eumetrija.
Takođe je, pokrenula akciju prikupljanja novčanih sredstava za potrebe liječenja jedne oboljele djevojčice, na nivou škole, što je dovelo do saradnje sa Karavanom sreće i članstva u istom. Sa svojim timom je osvojila treće mjesto na takmičenju “Ljepota kristala” organizovanom od strane Zavoda za metrologiju i Hrvatske Udruge Kristalografa.

I dalje je odlična učenica, sa velikim snovima i vjeruje da će nastaviti sa svojim aktivizmom i uspjesima, a nagrada lejdi Dajane je svakako velika motivacija za dalje, kao što je i sama lejdi Dajana bila inspiracija do sad. Osvajanjem ove nagrade, namijenjene izuzetnim mladim ljudima koji stvaraju i utiču na druge, održavajući društvenu uspomenu na Dijanu, Princezu od Velsa, stiče zvanje “Diana Award Holder” što predstavlja prvi stepen priznanja, a samim njenim osvajanjem, stekla je pravo na “Diana Legacy Award”, viši stepen ove nagrade i jedinstveno priznanje koje slavi 20 istaknutih mladih lidera, vizionara i uzora iz cijelog svijeta, koji su demonstrirali svoju sposobnost da inspirišu i mobilišu nove generacije kako bi služile svojim zajednicama, kao što je Princeza Dajana vjerovala da mogu. Pored primanja “Diana Legacy Award” od strane Princa Vilijama, Vojvode od Kembridža i Princa Henrija, Vojvode od Saseksa na prestižnoj ceremoniji u Londonu, primaoci takođe imaju pristup jedninstvenom programu razvoja.

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/ucenici-iz-zabljaka-prestizna-britanska-nagrada

https://portalanalitika.me/clanak/334810/ucenici-sa-zabljaka-prestizna-nagrada-ustanovljena-u-cast-princeze-dajane

https://pvinformer.me/sadrzaj.php?kategorija=%C5%BDivot-i-stil&&info=-77451702

https://www.kolektiv.me/135738/the-diana-award-zabljacanka-dobitnica-prestizne-britanske-nagrade

http://standard.co.me/index.php/drustvo/item/49285-masa-stevovic-dobitnica-prestizne-nagrade-the-diana-award-ustanovljene-u-cast-princeze-dajane

https://www.zuns.me/prosvjetni-rad/clanak/ma%C5%A1a-stevovi%C4%87-sa-%C5%BEabljaka-dobitnica-britanske-nagrade-diana-award

https://www.mina.news/crnagora/zabljacanki-masi-stevovic-nagrada-the-diana-award/

https://mnemagazin.me/2019/05/19/the-diana-award-dobitnica-prestizne-britanske-nagrade-ucenica-masa-stevovic-sa-zabljaka/

http://mondo.me/a746470/Info/Drustvo/Ucenici-iz-Zabljaka-prestizna-nagrada-lejdi-Dajane.html

Jednodnevni izlet

U okviru OIS i SA, a prema godišnjem planu rada škole i na incijativu Učeničkog parlamenta organizovana je posjeta 22. Festivalu vina i ukljeve u Virpazaru i Jadranskom sajamu u Budvi.
45 učenika sa profesorima Miladinkom Pejović, Vukom Popovićem, Slavkom Karadžićem, Gordanom Ćurčić i Bojanom Bulatović u subotu 23.03.2019. su posjetili ova dešavanja.
22. Festival vina i ukljeve je organizovan u Virpazaru pod pokroviteljstvom Opštine Bar. Na ovom festivalu naši učenici kao i svi prisutni su upoznali najbolje proizvođače čuvenog crmničkog vina koji su i zaštitni znak tog kraja kao i ukljeva. Mnogi učenici su radoznalo probali ukuse vina i ukljeve. Na velikom broju štandova izložena je hrana i piće čiji su proizvođači iz crmničkog kraja. Učenici su pažljivo obilazili štandove i postavljali pitanja vezana za proizvode koji su izloženi. Posebnu pažnju im je privukao nastup KUD „Jedinstvo“. Mnogima je bio prvi put da posjete ovo mjesto, pa su radoznalo obilazili i razgledali .

Putovanje se nastavilo prema Budvi uživajući u predivnoj okolini. U Budvi smo posjetili 45. Sajam hrane, 28. Sajam turizma i 24. Sajam ekologije. Ova tradicionalna manifestacija obuhvata prezentaciju turističkih destinacija, smještajnih kapaciteta, ugostiteljskih objekata i usluga, programa turističkih agencija, prevoznika, organizatora kongresa, kulturnih, sportskih i drugih manifestacija. Učenici su postavljali pitanja izlagačima koji su ljubazno pružali informacije.
Preostali dio dana su proveli šetajući obalom mora i obilazeći stari grad. U večernjim satima se krenulo za Podgoricu, gdje su učenici proveli 2 sata na izložbi u Delta sitiju. Dobro osmišljena i realizovana ekskurzija trajala je od 8 do 23 časa.

PM

Iz rada Učeničkog parlamenta

Poslednje dvije školske godine Učenički parlament škole je proglašavan kao najbolji u Crnoj Gori, a zvanje najboljih opravdavaju svojim radom i u ovoj školskoj godini. Neke od aktivnosti u poslednjih mjesec dana izgledaju ovako:

Učenički parlament je i ove godine nastavio tradiciju obilježavanja 14. februara – Dana zaljubljenih. Naime, ovaj međunarodni praznik je bio odličan povod da svi zaljubljeni iskoriste priliku da simbolično iskažu svoja osjećanja onom momku ili djevojci koji im “odvuče” pogled na svakom školskom odmoru. Kačenjem ljubavnih porukica na oglasnoj tabli, postavljenoj u holu škole prvi segment ove aktivnosti je uspješno završen. Uslijedio je i svima najzanimljiviji dio – PLES ZALJUBLJENIH, kao ključna aktivnost. Čitava škola je odisala euforijom, dok su svi oni koji slave ljubav plesali za nju. Uslijedila je i panel-diskusija na kojoj su učenici slobodno iznosili svoje stavove po pitanju ljubavi kao složene emocije, tek su talentovaniji za poeziju recitovali svoje pjesme. Da bi cjelokupan utisak bio još upečatljiviji, članovi Učeničkog parlamenta su proglasili “Najljepši par škole“ i poklanjajući im bombonjeru, oživjeli i onaj “staromodni” način koji pokazuje da gest od srca je upravo ona sitnica koja čini sreću.

7.03.2019 Na inicijativu Učeničkog parlamenta, a u saradnji sa profesoricama Miladinkom Pejović i Milankom Zarubicom, organizovana je posjeta Muzeju Nacionalnog parka, povodom osmomartovske izložbe domaće radinosti. Član organizacionog tima, Ivana DŽaković, upoznala je učenike i profesorice sa temom izložbe, izloženim radovima, kao i samom svrhom ovog događaja. Izložbeni prostor su krasile razne rezbarije, heklani, vezeni odjevni predmeti, koji su tipični za našu sredinu. Napomenula je da je izložba i prodajnog karaktera i da, svake godine, najbolji radovi osvajaju vrijedne nagrade. Takođe, kako bi dodatno motivisali ljude koji stvaraju ove radove, s puno ljubavi, organizatori će, po završetku izložbe, pokrenuti inicijativu otkupljivanja svih radova, koji će se moći pronaći u suvenirnici Nacionalnog parka.

22. mart se širom svijeta obilježava kao Međunarodni praznik – Dan voda. Ovim povodom su članovi Učeničkog parlamenta organizovali odlazak edukativnog karaktera u samo srce Gorskih očiju Durmitora, na Crno jezero. Učenici su uživali u prirodnom ambijentu ovog lijepog martovskog dana. Nakon toga, u informatičkoj sali škole priređena je edukativna tribina. Učenici prvog razreda su govorili o hemijskom sastavu vode, fizičkim odlikama ovog jedinjenja i njenom značaju. Akcenat je, naravno, bio na podizanju svijesti o zaštiti vodenih površina prvenstveno na lokalnom nivou, nakon čega bismo mogli uticati na zaštitu na makroplanu.

Maša S. III1

MATURSKI I STRUČNI ISPIT 2019

Pravila ponašanja na maturskom odnosno stručnom ispitu

Zlatnim glasom u susret 8. martu

Učenici škole sa prof Anitom Ađžić, Milicom Šibalić, Milankom Zarubicom i domarom Draženom Štrucom, upriličili kulturno zabavni program za sve učenike, njihove roditelje i građane. Program sa prigodnim skečevima, recitacijama i takmičenjem za Zlatni glas škole realizovan je 7.03.2019. god. u Sali kulturnog centra sa početkom u 18 časova.

Po završeetku takmičenja Žiri je glasao ovako:

Pobjednica takmičenja Anita Anđelić, učenica drugog razreda gimnazije, nije krila oduševljenje laskavim priznanjem “Zlatni glas škole”.

Učesnici programa:

Zlatni ugostitelji

 

U saradnji sa Centrom za stručno obrazovanje, JU Srednja mješovita škola “Danilo Kiš” iz Budve je i ove školske godine organizovala, ovog puta “IV Školski gastro kup”. Takmičenje je održano 23.11.2018. god. u školi. Na poziv organizatora, takmičenju su prisustvovali učenici skoro svih srednjih škola Crne Gore koje školuju restoratere i gastronome. Stručni žiri na čelu sa Vukom Mitrovićem, ovog puta je imao težak posao jer su mladi ugostitelji pokazali zavidna znanja i umjeća. Takmičenje je proteklo u odličnim uslovima i izvanrednoj atmosveri, a samo takmičenje je bilo revijalnog karaktera. Našu školu su predstavljali:

Za nacionalno jelo: Učenica Šamšal Gorana, I razred, mentor Slavko Karadžić,

Za jela od piletine: Učenica Karadžić Dragana, IV razred, mentor Slavko Karadžić,

Za restoraterstvo: Učenice Rondović Jelena – IV i Baltić Ksenija – II, mentor Vuko Popović.

Na kraju su proglašeni i pobjednici, a naši učenici su osvojili 3 zlatne i 1 srebrnu medalju. Zlatne medalje su osvojile Karadžić Dragana, Rondović Jelena i Baltić Ksenija, a srebrnu Šamšal Gorana.

Uz dobar rad idu i nagrade

13.06.2018 Savez udruženja boraca i antifašista CG u saradnji sa Ministarstvom prosvjete CG, povodom 9. maja dana pobjede nad fašizmom i 21. maja Dana nezavisnosti CG, objavio je Konkurs za literarni rad na temu “Crna Gora, moja domovina” (akt 185 od 19.04.2018). Pravo učešća su imali učenici osnovnih i srednjih škola iz CG. Na konkursu je učenica drugog razreda Milojka Simićević osvojila treće mjesto. Mentor Petko Minić.

14.06.2018 Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta prof. dr Predrag Miranović svečano je uručio diplome i simbolične nagrade za 74 najuspješnija takmičara Olimpijade znanja. Nagrađeni su osnovci i srednjoškolci sa najboljim rezultatima u znanju iz matematike, fizike, biologije, hemije i programiranja. U konkurenciji trećih razreda iz biologije, Stefan Šljivančanin je osvojio treće mjesto. Mentor Snežana Jovković.

Anđeli prvo mjesto

Takmičenje za najbolji esej “Mladi u evropskoj budućnosti Crne Gore”

Svečanim proglašenjem najboljih u Nikšiću je završena “Vikend škola omladinskog aktivizma”, koju je u okviru programa za mlade organizovala NVO Alfa centar u periodu od 27. do 29. aprila 2018. god.
Učesnici škole bili su srednjoškolci iz  Žabljaka, Nikšića i Plužina, autori najboljih eseja “Mladi u evropskoj budućnosti Crne Gore”, njih 20.

Pobjednica ovogodišnjeg konkursa je Anđela Stešević, učenica četvrtog razreda SMŠ “17. septembar”, dok je drugo mjesto osvojio Kristijan Lalović iz Nikšića. Njih dvoje nagrađeni su studijskom posjetom Zadru, dok je treće mjesto osvojila Jelena Mitrić iz Plužina koja je dobila komplet knjiga. Takođe, učenik drugog razreda naše škole, Milan Šibalić, osvojio je četvrto mjesto.
Autori pet najboljih eseja nagrađeni su i kompletom ulaznica za Bedem fest, koji će se na gradskoj tvrđavi u Nikšiću održati u periodu od 3. do 5. avgusta, kao i učešćem na međunarodnoj ljetnjoj školi REACT.
Eseje je ocjenjivao eksperstki žiri u sastavu predstavnika Ministarstva sporta, Ministarstva vanjskih poslova i Alfa centra, a u konačnu procjenu računali su se i bodovi koje su srednjoškolci dobili za aktivizam tokom “Vikend škole”.
Pobjednica ovogodišnjeg konkursa, Anđela Stešević, nije krila zadovoljstvo osvojenim prvim mjestom.
“Veliko hvala Alfa centru koji je još jednom pokazao da cijeni omladinski aktivizam i pružio nam mogućnost da pokažemo svoje znanje i vještine i da ih i usavršimo. Nadam se da će biti još ovakvih i sličnih prilika”, kazala je Anđela.
Vikend škola omladinskog aktivizma realizovana je u okviru projekta “Želim da vidim, hoću da znam”, podržanog od Ministarstva sporta.

Anđela S.

Test inteligencije

Saznaj svoj IQ