Category Archives: ACESS projekat

PRIZNANJE U SLOVAČKOJ

U okviru ACES projeta  predstavnici  naše škole   u sastavu  profesor  Periša Anđelić i učenik Mihailo Bojić  u period od 31.05-4.06. 2016. god  posjetili su Senec (Slovačka ) i prisustvovali završnoj konferenciji.

Pored naše škole, gosti Senec-a bili su profesori i učenici iz 15. zemalja Evrope koji su predstavljali  42. projekta, odabrana  selekcijom  ACES organizacije i koji su se realizovali tokom školske 2015/16 godine. Predstavnici naše škole, zajedno sa partner školama, Tehničkim Školskim Centrom iz Maribora i Tehničkom Školom iz Zemuna upoznali su organizatore i druge učesnike sa aktivnostima koje su sprovedene u našem projektu Fraktalna solidarnost.

Organizatori su upriličili brojna edukativna predavanja i radionice što je dovelo do boljeg upoznavanja i razmjene iskustva među učesnicima završne konferencije.

IMG_8551 IMG_8563

Na svečanoj ceremoniji proglašenja pobjednika, naš projekat Fraktalna solidarnost, osvojio je prvu nagradu  u kategoriji NAJBOLJA INTERNACIONALNA SARADNJA i tako ušao u pet nagrađenih projekata. Organizatori su ukazali čast i našem profesoru Periši Anđeliću da na svečanoj ceremoniji uručenja nagrada izađe na binu i bude svjedok- predstavnik oko  pet hiljada profesora, učesnika Aces projekata. Učešće u svečanosti uzeo je i učenik Mihailo Bojić koji je zajedno sa drugim učenicima izveo performans koji su uvježbali za vrijeme boravka u Senecu. Sve ove aktivnost i medijski su propraćene od strane austrijskih i slovačkih dnevnih novina kao i državne slovačke televizije.

ACES5021111

Poslednjeg dana boravka u Slovačkoj organizovana je ekskurzija do Bratislave gdje su se posjetile najznačajnije znamenitosti glavnog grada.

Predstanici naše škole vratili su se puni utisaka, nadahnuti iskustvima i novim saznanjima ali i tužni što se projekat završio.

Mišljenje žirija  u vezi sa 42 projekata ACES ciklusa 2015/16.godine

“Mi, kao članovi  žirija, imali smo  veoma težak zadatak da procijenimo  vaše projekte i odlučimo se za 5. od njih 42. Bio je to veoma težak i zahtjevan posao ali istovremeno pružio nam je i neopisivo zadovoljstvo u ova  protekla dva dana. Želimo da vam se zahvalimo svima što ste podijelili sa nama svoje ideje kako promijeniti svijet. Prepoznali smo vaš  duh, energiju i entuzijazam, kreativnost i solidarnost. Vidjevši, čitajuči o tome i  gledajući  prezentacije o ovim projektima  podsjetili smo se  kako je divna moć mladih i kooperativni duh borbe, kako bi se srušile čak i najteže  barijere.
Vaši projekti su obradili niz socijalnih pitanja i problema  društvenih grupa koje su često diskriminisane. Bili smo impresionirani kako  su zrele vaše ideje i koliko je postignuto u okviru međunarodne saradnje i interkulturalnog dijaloga koji ste  gradili zajedno. Bili smo zatečeni na pozitivan način kako je bilo organizovano učešće učenika i njihovim  postupcima. Takođe se zahvaljujemo svim  projektima koji su se odnosili  na topljenja stereotipa među etničkim manjinama,  preduzimanjem “rizika” da  putuju u druge zemlje. Saznali  smo da su mnogi od vas odgovorili na trenutnu situaciju u svijetu koja je pogodila  vaše zajednice, kao  što je i nedostatak solidarnosti prema izbjeglicama. Da sumiramo, vaši odgovori  na temu godine bili su bogati i inspirativni.
Takođe, želimo da podijelimo  nekoliko opažanja koje  navode na razmišljanje. Solidarnost se često poistovjećiuje sa humanitarnom pomoći i dobrotvornim radom. Ali solidarnost pokušava da sve ljude shvati kao  jednake, sa istim  pravima i šansama, pomažući drugima,  držimo ih  zavisnim  od te pomoći. Vjerujemo da svi treba da težimo boljim  međusobnim odnosima  kako bi mogli ostvariti naša prava i  poboljšati kvalitet života.

Pored toga, razmislite o tome kako istovremeno možete koristiti saznanja iz  projekata za lični razvoj, koja u isto vrijeme imaju za cilj da osnaže  one ugrožene.  Koristite ova  zajednička  saznanja  i shvatanja i usudite se  da izađete  iz kutije.
Na kraju, i učenici i nastavnici su bogatiji za jedan novi izvor znanja i iskustva, svaki od njih na svoj način. Iskoristimo da se stvori  participativni proces učenja koji će vas odvesti do mjesta koje  još niste posjetili. Upotrijebite maštu i kreativnost – kao vaš  najsnažniji  alat.

Hvala svim nastavnicima , vi radite nevjerovatan posao . Nastava je jedan od najplemenitijih područja rada. Dakle, nastavnici, hvala vam još jednom jer zbog vašeg rada ovaj svijet  je bolje, sigurnije i srećnije mjesto.

Članovi žirija bili su:

– Bashi Kuraishi, član brojnih komisija i odbora koji se bave ljudskim pravima, pitanjima etničke i vjerske ravnopravnosti, na primer Evropska mreža protiv rasizma, Danska

– Agnesa Isufi, šef Young Caritas, Beč, Austrija

– Emina Bužinkić, borac i politički analitičar, Centar za mirovne studije, Zagreb, Hrvatska

– Alena Buronova, učitelj i koordinator međunarodnih školskih projekata na Kosmonautu školi, Ostrava, Češka

U ovom projektu uključene škole su izabrale  naučni pristup u obradile teme solidarnosti. Istraživali su prirodne fenomene  i matematička pravila koja se ponavljaju svuda kao obrasci. Žiri je pohvalio način na koji su se učenici  povezali, radili zajedno i tražili rešenja.

IZJAVA ŽIRIJA O NAGRAĐENOM PROJEKTU FRAKTALNA SOLIDARNOST:

“Zavisno od percepcije, svijet  jedne osobe može biti malo selo ali istovremeno globalnih proporcija. Znamo da u svijetu postoje različiti načini življenja, praktikovanje religije, kulture i sl… Kombinovanje te raznolikosti može biti teško ali ne mora. Dokaz za ove tvrdnje jesu projekti koji smo imali privilegiju da pogledamo i koji su pokazali koliko lako se može ostvariti međunarodna saradnja kada su ljudi iz različitih zemalja voljni da prihvate  jedni druge. Postojali su argumenti za svaki projekat u ovoj kategoriji  zašto bi trebalo da pobijedi ali smo morali izabrati jedan. Pobjednički projekat uložio je dodatni trud da ispuni zahtjevana očekivanja. Npr: “ Nagrađeni projekat je koristio nekoliko načina povezivanja, zajedničkog rada i pronalaženje zajedničkog rješenja…”

Link za članak u njemačkim dnevnim novinama:

http://kurier.at/leben/kiku/internationales-schulprojekttreffen-solidaritaet-geht-durch-magen-hirne-und-helfende-haende/202.261.550

Link sa ACES sajta:

https://www.facebook.com/acesAcademyofCentralEuropeanSchools/posts/10154324715270555:0

Link o našem projektu-mišljenje žirija:

https://www.facebook.com/acesAcademyofCentralEuropeanSchools/photos/pcb.10154324637835555/10154324634640555/?type=3&theater

Link ministarstva prosvjete o nagradi:

http://www.mpin.gov.me/vijesti/161854/Saopstenje-Srednja-mjesovita-skola-17-septembar-zabljak-dobila-nagradu-za-medunarodnu-saradnju-Akademije-za-skole-iz-Centralne-E.html

PA

Sa ACES u Maribor

Učenici naše škole, njih šestoro, u pratnji profesora Periše Anđelića  povodom   ACES projekta “FRAKTALNA SOLIDARNOST” u period od 21. do 25.marta, posjetili su Sloveniju i bili gosti partner škole -Tehničkog školskog centra iz Maribora.

DSC_0032  IMG_7608

Pored naše škole, gosti Maribora bili su profesori i učenici druge partner škole “Zmaj” iz Zemuna kao i jedan od organizatora čitavog ACES projekta (Academy of Cental European Schools) Reinhard Eckert iz Austrije, koji nije krio oduševljenje zbog rezultata rada čitavog tima oko realizacije projekta.

DSC_0084

Domaćini su organizovalni brojne edukativne i zabavne sadržaje: posjetu Pokrajinskom Muzeju Maribor, posjetu Poljoprivrednom fakultetu, Botaničkoj bašti Univerziteta u Mariboru, predavanje predstavnika Medicinskog fakulteta iz Maribora o značaju davanja krvi i buđenje svijesti o doniranju organa. Učenici naše škole zejedno sa drugarima iz Srbije i Slovenije pravili su i bojili svoje fraktalne majce, učestvovali u pravljenju i izradi prirodnih krema i sapuna. Posjetili su Azil za napuštene životinje u Mariboru i tom prilikom donirali hranu za pse i mačke. Organizatori su otvorili svoje radionice, uputili i pokazali našim učenicima najsavremenije tehnike konstruisanja i programiranja.

DSC_0113  DSC_0535

Na zvaničnoj ceremoniji otvaranja susreta, uz svečani program organizatora učenici naše škole zajedno sa učenicima iz Zemuna izveli su predstavu “Lijek od breskvinog lišća” što je izazvalo više nego pozitivne reakcije kod domaćina.

Sve ove aktivnosti u Mariboru i medijski su propraćene od strane najstarijeg dnevnog lista u Sloveniji “Večer” kao i od  strane prvog kanala državne televizije  RTV SLOVENIJA.

DSC_0576

Susret je završen sađenjem Zen vrtova sa motivima fraktala. Sadile su se Čuvarkuće koje su imale  simboliku da sačuvaju svu ljubav i prijateljstvo kod novih crnogorsko-srpskih-slovenskih drugara.

PA

NEDELJA KULTURE U BEOGRADU

      U periodu od 16. do 19. novembra  ove godine  deset učenika  naše škole u pratnji profesora Gordane Ćurčić i Periše Anđelića posjetili su partner  školu “Zmaj “ iz Zemuna kao dio projekta koji se realizuje u toku školske  2015/2016. godine,  FRAKTALNA SOLIDARNOST  organizovanoj od strane ACES-a (Academy of Central European Schools). Osim naše šlole, gosti Beograda i Zemuna bili su i učenici i profesori druge partner škole – Tehničkog školskog centra iz Maribora.

IMG_6590

      Domaćini su organizovali brojne edukativne i zabavne sadržaje, što je doprinijelo fraktalnom povezivanju učenika i profesora iz Srbije, Crne Gore i Slovenije. Cilj je bio jedan- biti human, biti Čovjek!

IMG_6478

      Predstavnici naše škole, kao i predstavnici partner šklola, zajedno sa đacima Škole za učenike oštećenog vida “Veljko Ramadanović”iz Beograda  sproveli su akciju “Budi moje oči, biću tvoje ruke” i tim povodom zasadili u obliku fraktala ukrasno drveće i cvijeće u  zemunskom parku Jelovac. Aktivnost je bila podržana i od opštine Zemun, u vidu parcele i projekta, a sadnice je donirao Poljoprivredni Fakultet  iz Beograda. Mališani oštećenog vida nijesu krili zahvalnost i radost zbog zajedničkog druženja, što je bilo i mediski propraćeno. Kao znak solidarnosti i zahvalnosti za domaćine i nove prijatelje, učenici naše škole izveli su pozorišnu predstavu u prostorijama škole iz Zemuna. Reakcije su bile više nego pozitivne.

IMG_6888

      Osim radionica na temu solidarnosti, domaćini su organizovali posjete brojnim kulturnim I istorijskim znamenitostima Beograda. Organizovane su posjete Istorijskom  muzeju Srbije ( multi-medijalna  postavka Mihajlo Pupin), Muzeju Nikole Tesle, kresrenje Dunavom, Obilazak Kalemegdana, Beograd pod Zemljom- lagumi Beograda, Narodnog pozorišta (predstava Zli Dusi), obilazak Zemuna i kule Gardoš, šetnju Ušćem.

IMG_6673

      Učenici naše škole, zajedno sa drugarima iz Srbije i Slovenije posjetili su Umjetničku galeriju “Stara Kapetanja” iz Zemuna, i sa osobljem galerije napravili mozaike od lišća sa porukama prijateljstva I solidarnosti, što je i ostalo kao postavka u Galeriji.

       Razmijenila su se mnoga iskustva, sklopila prijateljstva, stekle možda i prve simatije. Nisu postojale barijere, ni u jeziku niti u mentalitetu, bili smo jedno, bili smo humani, bili smo  Ljudi!

P.A.

SOLIDARNOST – KOJA JE TVOJA PRIČA ?

Kick-Off Meeting

Solidarity Whats your story?”

U periodu od 05. do 08. oktobra 2015. godine naša škola prisustvovala je konferenciji organizovanoj od strane ACES-a (Academy of Central European Schools) kao dio projekta …. koji će biti realizovan u toku 2015/2016, a čiji su glavni ciljevi upoznavanje solidarnosti, razumijevanje tuđih problema, širenje solidarnosti ali ne i materijalne, kao i povezivanje što većeg broja škola. Profesor naše škole Periša Anđelić, kao koordinator, sa učenicom Motika – Raonić Dajanom predstavio je dio projekta, i zajedno sa svojim timom koji čine Tehnička škola “Zmaj” iz Zemuna ( koordinator Tatjana Todorović i učenica Milica Ostojić ) i Tehniški Šolski Centar Maribor ( koordinator Julija Fras i učenik Žan Strajnšak) aktivno su učestvovali u brojnim radionicama tokom ova 4 dana.
Na samom početku upoznali su se sa članovima i upravom same organizacije, kao i učesnicima iz 15 država Evrope. Ukratko su se, kroz predstavu praćenu video zapisom, upoznali i sa ljepotama i znamenitostima Sarajeva. Zatim u ragovoru sa svojim timom iznijeli ideje o predstojećim koracima. Takođe organizovana su i nadmetanja, kao što je crtanje, vajanje, ili pravljenje papirnih aviona, gdje se naš tim pokazao kao najkreativniji napravivši najljepši avion čiji je let prevazišao ostale. Simbolična nagrada bio je rahat lokum koji su u duhu solidarnosti podijelili sa ostalim učesnicima.

Jedan od zadataka bio je napraviti fotografiju sa starijom osobom, djetetom i životinjom , gdje se ponovo istakla kreativnost ovog tima.
Razgovarali su o pitanjima, odnosno problemima koja prate naše društvo i pokušali da naprave planove rešavanja tih problema kroz radionice koje je vodila Emina Bužinkić, kao i njen inspirativni govor o samoj solidarnosti.
Ova konferencija je održana u hotelu Holywood pa se moglo uživati u tradicionalnim jelima bosanske kuhinje. Organizovana je i zabava jer kako sami organitzatori kažu “
Share, care and don’t forget to party!” ( Dijeli, brini ali ne zaboravi da se zabavljaš).

Čitavu konferenciju propratilo je oko kamere, ali i talentovana ruka Aline Rollin koja je ovo pretočila u ilustrovanu priču.
Sve je završeno kratkim obilaskom starog dijela grada-Baščaršijom i nekih od znamenitih građevina orijentalnog stila.

Članovi naše škole vratili su se sa novim iskustvima i znanjem ne samo o solidarnosti već i o marketingu, kampanjama, spremni da to podjele u svojoj školi ali i u toku posjeta drugim školama kako je planirano ovim projektom.

2  3

4  5

PA

Posjeta Žabljaku u slici

Izrada panoa:

IMG_5872 IMG_6124 IMG_6131 IMG_6135

Posjeta prirodnjačkom muzeju Nacionalnog parka i Crnom jezeru:

IMG_5612 IMG_5638

Posjeta Kanjonima Komarnice i Nevidio i skupljanje biljki i šumskih plodova:

IMG_5662 IMG_5681 IMG_5713 IMG_5736

Petnjica – na izvoru Vukovog jezika

IMG_5747 IMG_5772

Novakovići – Stećci, Vražije i Riblje jezero

IMG_5732 IMG_5800 IMG_5802 IMG_5812

Prezentacija ljekovitog bilja i sadnja Ruzmarina i Santoline:

IMG_5904 IMG_5905 IMG_5915 IMG_5941 IMG_5945 IMG_5956

Radionica:

IMG_5992 IMG_6012 IMG_6027 IMG_6035

Posjeta žičari “Savin kuk”, planinskom prevoju Sedlo i vrhu Stožina, i jezerima Valovito, Modro i Svrablje:

IMG_6039 IMG_6079 IMG_6091 IMG_6103

Posjeta Žabljaku

JU Srednja mješovita škola “17. septembar” povodom   ACESS projekta “FRAKTALNA SOLIDARNOST” imala je čast ugostiti učenike i profesore iz Tehničke škole „Zmaj“ iz Zemuna (Srbija) kao partner školu i time zvanično započela realizaciju pomenutog projekta.

Zemunski učenici, tačno njih sedam došli su u pratnji profesorica Tatjane Todorović i Ljiljane Gojković, te su po prvi put od početka projekta dobili priliku upoznati se sa zabljačkim učenicima i profesorima. Za vrijeme četvorodnevnog boravka aktivnosti su se obavljale po unaprijed dogovorenom planu i rasporedu. Radionice, predavanja, crtanje panoa, razgovori doprinijeli su fraktalnom povezivanju učenika i razvijanju osjećaja solidarnosti, što je bio i cilj. Pored toga, učenici su uspješno održali prezentacije o ljekovitom bilju, njegovom značaju za život i zdravlje čovjeka. Kao znak solidarnosti i prijateljastva, gosti iz Zemuna, zajedno sa učenicima naše škole zasadili su planinski Ruzmarin i Santolinu ispred škole kao podsjetnik na ovo lijepo i korisno druženje. Pored smještaja i ishrane, koje je obezbijedila za goste, škola je osmislila i realizovala izlete do Kanjona Komarnice, obilazak spomenika Vuka Karadžića, žičare Savin kuk, posjetu Prirodnjačkom muzeju „Nacionalni park Durmitor“, obilazak Crnog i Vražijeg jezera, stećaka Novakovic..Gosti nijesu krili oduševljenje prirodnim ljepotama našeg kraja.

Tokom posjete, učenici su imali mogućnost da se bolje upoznaju, razmijene iskustva, prošire svijest o značaju solidarnosti, prijateljstva i uzajamne pomoći, ukažu na probleme vršnjaka i pokušaju fraktalno, zajedničkim naporima doći do rješenja. Učenici i profesori bili su saglasni da je ovaj vid saradnje višestruko koristan, stoga će uskoro uslijediti nove zajedničke aktivnosti. Ponovni susret zakazan je već u trećoj nedelji novembra u Beogradu.

PA

Rezultati poziva za učešće na ACES 2015

Akademija centralnoevropskih škola ACES objavila je rezultate poziva za učešće na nadmetanju projekata za 2015. godinu. Od 263 pristigla projekta, izabrano je 42.
Tema ovogodišnjeg poziva je solidarnost, a među 42 odobrena projekta, našli su se projetki u kojima će učestvovati crnogorske škole i to:
JU OŠ “Vuko Jovović”, Danilovgrad
JU OŠ “Pavle Rovinski”, Podgorica
JU SSŠ “Ivan Uskoković”, Podgorica i
JU SMŠ “17. septembar”, Žabljak.
ACES│Akademija za škole iz Centralne Evrope, kao jedna od najvećih školskih mreža u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi, pruža podršku školskim projektima, koji nude učenicima i nastavnicima mogućnost da upoznaju svoje kolege iz drugih zemalja, razmijene iskustva, upoznaju se sa inovativnim nastavnim metodama, ostvare nove kontakte i prijateljstva.
Zemlje koje ucestvuju u okviru ACES-a su: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka Republika, Hrvatska, Kosovo, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovačka Republika, Slovenija i Srbija.
ACES je inicijativa ERSTE fondacije i sprovodi je Interkulturalni centar iz Beča – Interkulturelles Zentrum (Vienna) u saradnji sa organizacijom VČELÍ DOM iz Bratislave. ACES kao izuzetno značajnu školsku mrežu podržavaju ministarstva prosvjete u svim zemljama učesnicama.

Ova školska mreža je stvorena kako bi se promovisala razmjena iskustava i interkulturalni dijalog među mladim ljudima i nastavnicima u Centralnoj Evropi.

Listu odabranih projekata možete pogledati na linku

http://www.aces.or.at/awardedprojects