Category Archives: Uncategorized

Pobjednici kviza “Crna Gora i njena sloboda”

29.11.2019 U Baru je održano finale četvrtog kviza „Crna Gora i njena sloboda“, a ove godine prvi put su se takmičile i ekipe završnih razreda osnovnih škola. U prijepodnevnom dijelu takmičilo se 16 ekipa osnovnih, a popodne 17 ekipa srednjih škola iz svih gradova Crne Gore – pobjеdnika opštinskih takmičеnja.
Kviz se organizuje četvrti put. Prvi put domaćin je bio Tivat, druge godine domaćin je bio Nikšić, treće glavni grad Podgorica i ove godine simbolika je vezana za Bar. Ovaj kviz je afirmativnog karaktera.
U popodnevnim satima održan je kviz za srednje škole. Prvo mjesto je osvojila SMŠ “17. septembar” sa Žabljaka. Ekipu našе školе su činilе učеnicе II razrеda gimnazijе Andrijana Obradović, Milica Vojinović i Vukica Bujišić sa mеntorkom Pеjović Miladinkom.
Tim povodom predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević i predstavnici SUBNOR-a Crne Gore su 6.02.2020. g. zajednički primili učenice Srednje mješovite škole „17.septembar“ Andrijanu Obradović, Milicu Vojinović i Vukicu Bujišić sa mеntorkom Miladinkom Pеjović i direktorom Bojović Živoradom i uručili im nagrade.
Predstavnik SUBNOR-a Dragomir Gajo Vojinović kaže da je žabljačka srednja škola postala važan partner organizaciji koju predstavlja jer je, pored četvorogodišnjeg učestvovanja u kvizu, uključena u brojna druga dešavanja.
ŽB
Korisni linkovi:
https://antenam.net/drustvo/148012-zabljacke-gimnazijalke-najbolje-na-kvizu-crna-gora-i-njena-sloboda
https://barinfo.me/video-kviz-crna-gora-i-njena-sloboda/

Žabljačkih 5+

Na osnovu izbora Komisije za izradu konkursa i vrednovanje ponuda za dodjelu sredstava iz Fonda za kvalitet i talente dobitnici nagrade iz Fonda za 2019. godinu su učenici stručne škole Ksenija Baltić i Slavko Gvozdenović, kao i profesorica ruskog jezika Jelena Obradović. Mentor nagrađenim učenicima je Vuko Popović, prof stručnih predmeta.

Nagrađenim učenicima i profesorici čestitamo ovo značajno priznanje.

Fotografije za prvo i drugo mjesto

Stručni žiri proglasio je pobjednike Foto konkursa kojeg je Zavod za metrologiju organizovao od 10. septembra do 10. novembra 2019. za učenike srednjih škola u Crnoj Gori. Na Foto konkursu učestvovalo je 100 učenika koji su poslali svoje fotografije na temu:
„Najljepše što možemo doživjeti je ono što je tajanstveno. To je suštinski osjećaj koji stoji u osnovi svake nauke i umjetnosti“ – Albert Ajnštajn

Izbor najboljih fotografija žiri je obavio na osnovu glavnih kriterijuma Foto konkursa: autentičnost, relevantnost na zadatu temu i estetski kvalitet.
Prva nagrada dodijeljena je učeniku SMŠ „17. septembar” sa Žabljaka Nemanji Zekoviću za fotografiju pod nazivom „Tajanstvena svjetla galaksije”.
Drugu nagradu dobio je učenik SMŠ „17. septembar” sa Žabljaka Luka Vojinović za fotografiju pod nazivom „Tajanstvena priroda”.
Dodjela nagrada najboljim učesnicima Foto konkursa organizovana jе 17. decembra 2019. u 11:30 kada jе i otvorena izložba fotografija učesnika konkursa. Izložba će biti otvorena do 20. decembra 2019. u KIC „Budo Tomović“ u Podgorici.
Svеčanoj dodjеli nagrada, porеd nagrađеnih učеnika, prisustvovao i mеntor Dеjan Dajković.

Korisni linkovi:

https://metrologija.me/proglaseni-pobjednici-foto-konkursa/

https://antenam.net/drustvo/143458-srednjoskolcima-sa-zabljaka-nagrade-na-foto-konkursu

http://culture-corner.me/dogadjaj/44423

http://www.cetinjskilist.com/index.php/drustvo/item/5704-ucenica-sls-petar-lubarda-nevena-cobeljic-uspjesna-na-foto-konkursuhttp://kicpodgorica.me/izlozba-fotografija-sa-foto-konkursa-zavoda-za-metrologiju/

Nedelja globalnog obrazovanja

29.11.2019 Realizovane edukativne diskusije povodom nedelje Globalnog obrazovanja u okviru projekta „Pokreni se! Ovo je poslednji poziv za klimu“. U ovom projektu naša škola je organizovala edukativnu tribinu u saradnji sa grupom za Klimatske promjene (koordinator M. Novosel), Eko-školom (koordinator J. Obradović), Učeničkim parlamentom (koordinator M. Pejović) i profesorima maternjeg jezika S. Đurković i fizičkog vaspitanja O. Stijepovićem.

Uvodnu riječ je imala koordinatorka Eko-škole, koja je upoznala učenike sa načelima Globalnog obrazovanja, koje se  zasniva na preporukama Rezolucije 1318 (2003) parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koja preporučuje da države članice „promovišu globalno obrazovanje kako bi unapredile svijest javnosti o održivom razvoju, imajući u vidu da je globalno obrazovanje značajno za sve građane kako bi stekli znanje i veštine razumijevanja, učestvovanja i kritičkog djelovanja na naše globalno društvo, kao osnaženi svjetski građani.

Na ovo se nadovezala prof. S. Đurković koja je imala izlaganje o efektu „staklene bašte“.  Zatim su učenici pogledali dva filma o planeti Zemlji. Diskusiju sa učenicima su započeli profesori M. Novosel i O. Stijepović  o tome šta učenici misle da treba uraditi da bi se unapredio život nas i našeg potomstva, kako spriječiti globalno zagrijavanje.

JO

U ekološkoj prestonici i Eko – škola

Zavod za školstvo u saradnji sa Sistemom Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori organizovao dodjelu nagrade Zelena zastava i sertifikata o sticanju statusa međunarodne Eko-škole koja je upriličena na Dan ekološke države Crne Gore, 20. septembar, u Eko zgradi UN-a u Podgorici. Nacionalni operater Međunarodnog programa Fondacije za obrazovanje o životnoj sredini „Eko-škole“ u Crnoj Gori je Zavod za školstvo, koji ovaj program implementira i vodi od 2016. godine.
Status međunarodne Eko-škole se stiče kroz nekoliko faza: prijavljivanje za učešće u programu Eko-škole, izradu i sprovođenje programa Eko-škole, prijavljivanje za dobijanje statusa međunarodne Eko-škole. Stečeni status međunarodne Eko-škole se obnavlja svake druge godine.

Međunarodni program Fondacije za obrazovanje o životnoj sredini Eko-škola, sprovodi se u obrazovno-vaspitnim institucijama u 74 zemlje svijeta. Fondacija za obrazovanje o životnoj sredini (FEE) je neprofitna nevladina organizacija sa sjedištem u Kopenhagenu (Danska), koja promoviše obrazovanje za održivi razvoj kroz 5 programa obrazovanja o životnoj sredini: Eko-škole, Učenje o šumama, Mladi reporteri za životnu sredinu, Plava zastava i Zeleni ključ.
Na ovogodišnji poziv Zavoda za školstvo za dodjelu nagrade Zelena zastava i sticanje statusa međunarodne Eko-škole prijavilo se 17 obrazovno-vaspitnih ustanova koje program sprovode od septembra 2016. godine. Sve prijavljene ustanove su prošle kroz proces akreditacije tokom maja i juna 2018. godine. Akreditovanje ustanova su sproveli timovi sastavljeni od članova Nacionalnog odbora za implementaciju programa Eko-škole (predstavnici Zavoda za školstvo, Ministarstva prosvjete, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Centra za stručno obrazovanje, ECOM-a i UNDP-a).
Nagradu Zelena zastava i sertifikat o stečenom statusu međunarodne Eko-škole uručio je Rešad Sijarić – direktor Zavoda za školstvo, a dodjeli su prisustvovali Živorad Bojović – direktor škole i Jelena Obradović – školski koordinator za realizaciju programa.

JO

Učenički parlament opet najbolji

Učenički parlament naše škole osvojio je prvo mjesto na takmičenju za najbolji Učenički parlament, koji je po treći put organizovala Unija srednjoškolaca uz podršku Ministarstva prosvjete. Na istom takmičenju prethodne školske godine, Učenički parlament škole je osvojio takođe I mjesto, a godinu dana prije toga treće mjesto.
Dodjela nagrada i priznanja za tri prvoplasirana parlamenta upriličena je u utorak, 26. juna 2018. g. u 10 časova u prostorijama Ministarstva prosvjete. U ime škole, nagradu su primili Maša Stevović, Milica Krstajić i Anđela Stešević – ispred UP i Miladinka Pejović – mentor.

Korisni linkovi:

http://www.mps.gov.me/vijesti/186380/Nagradeni-najaktivniji-ucenicki-parlamenti-Fondom-podsticemo-i-ucenicki-aktivizam.html

http://unscg.me/korisno/dogadjaji/dodjela-nagrada-povodom-zavrsetka-takmicenja-za-najbolji-ucenicki-parlament/

Zlatna medalja Novosadskog sajma

U sklopu 13. međunarodnog sajma obrazovanja “Putokazi” (08-10. marta 2018. godine) upriličena je po drugi put i ocena kvaliteta obrazovno vaspitnih ustanova. Ocenjivanjem kvaliteta se ne obavezuje nastup na sajamskoj priredbi. Ocenjivanje kvaliteta je obavila Komisija koju čine stručna lica iz oblasti obrazovanja.
Svečanost dodjele priznanja održana je na Novosadskom sajmu za vreme trajanja 13. međunarodnog sajma obrazovanja „Putokazi“, u prisustvu učesnika ocjenjivanja, gostiju iz oblasti prosvjete i privrede, predstavnika diplomatskog kora, kao i brojnih medijskih kuća.
Na osnovu postignutih rezultata u dosadašnjem radu, naša škola je pozvana da se prijavi za ocjenjivanje kvaliteta obrazovno vaspitnog rada. Ocenjivanje kvaliteta izvodi se na licu mesta sagledavanjem kriterijuma sadržanih u Pravilniku Novosadskog sajma. Predlogom Učeničkog parlamenta, škola se prijavila za ocjenu kvaliteta rada, a ocjenjivanje je realizovano na osnovu popunjenog obrasca od strane škole, a koji je dostavio Novosadski sajam.

Na osnovu ovoga, škola je dobila Diplomu sa Zlatnom medaljom. Svečanost uručivanja priznanja je održana u četvrtak, 08. marta, u 12 časova, u Kongresnom centru “Master“, sala br.5. Novosadskog sajma. U ime škole nagradu je primio direktor Živorad Bojović.

Na sajmu je došlo do slučajnog susreta sa učenicima i profesorima Saobraćajne škole “Pinki” iz Novog Sada, a čiji je direktor mr Srđan Bojović – porijeklom sa Žabljaka. To je naravno bila lijepa prilika za zajedničku fotografiju.

Zlato za cicvaru

U organizaciji JU Srednja mješovita škola “Danilo Kiš” u Budvi, realizovan “Gastro kup Budva 2018”. Takmičenje je održano 3.02.2018. god. u novootvorenom kabinetu kuvarstva i restoraterstva ove škole. Na poziv organizatora, takmičenju je prisustvovalo oko 60 učenika kuvara iz skoro svih srednjih škola Crne Gore. U žiriju za ocjenjivanje jela su bili profesori Gastronomskog fakulteta iz Beograda, šefovi kuhinja renomiranih crnogorskih hotela, a predsjednik žirija je bio Vuko Mitrović, predsjednik Udruženja šefova kuhinja Crne Gore. Takmičenje je proteklo u odličnim uslovima i izvanrednoj atmosveri. Takmičenje je bilo revijalnog karaktera, pa je svaki od učesnika osvojio jednu od tri medalje: bronzanu, srebrnu ili zlatnu. Srednju mješovitu školu “17. septembar” iz Žabljaka predstavljale su učenice Karadžić Dragana (III razred) i Ašanin Verica (IV razred). Dragana je osvojila srebrnu, a Verica zlatnu medalju.  Posebno zapažen uspjeh je postigla Verica, jer je sa 95 bodova (od mogućih 100) ostvarila najbolji uspjeh i time osvojila laskavu titulu apsolutnog pobjednika prvenstva. Ovakav uspjeh Verica je postigla pripremajući cicvaru kao nacionalno jelo. Mentor ovih divnih učenica je Slavko Karadžić, prof kulinarstva.

Maša za prvo mjesto

Na VI Multimedijalnom festu za mlade na Nacionalnom nivou, na raspisani Konkurs u oblasti fotografije, učenica škole Maša Stevović osvojila prvo mjesto. Ovu odluku je donio tročlani žiri u sastavu Zorica Bajčeta – slikar, Vaso Knežević – fotograf i Anita Grujičić – grafička dizajnerka. Centralni događaj je realizovan 13. novembra 2017. god. sa početkom u 19 časova u Svečanoj sali gimnazije “Tanasije Pejatović” u Pljevljima gdje su uručene nagrade pobjednicima. Svečanosti prisustvovali Maša i direktor škole.

 

Na Olimpijadi znanja III mjesto iz biologije

Na Prirodno matematičkom fakultetu je 6. maja 2017. g. održana “Olimpijada znanja 2017” za učenike osnovnih i srednjih škola. Takmičenje obuhvata nastavne predmete: matematiku, fiziku, biologiju, hemiju i informatiku. Konačni rezultati takmičenja su objavljeni 15. maja 2017. g., a na spisku nagrađenih učenika se našao i učenik 2. razreda gimnazije naše škole, Stefan Šljivančanin. Stefan je sa 70 osvojenih bodova podijelio prvo mjesto sa još 3 učenika i osvojio treću nagradu. Nagrada je Stefanu uručena 9. juna 2017. g. u Plavoj sali Rektorata Univerziteta Crne Gore.

B.Ž.