Category Archives: Uncategorized

Zlatna medalja Novosadskog sajma

U sklopu 13. međunarodnog sajma obrazovanja “Putokazi” (08-10. marta 2018. godine) upriličena je po drugi put i ocena kvaliteta obrazovno vaspitnih ustanova. Ocenjivanjem kvaliteta se ne obavezuje nastup na sajamskoj priredbi. Ocenjivanje kvaliteta je obavila Komisija koju čine stručna lica iz oblasti obrazovanja.
Svečanost dodjele priznanja održana je na Novosadskom sajmu za vreme trajanja 13. međunarodnog sajma obrazovanja „Putokazi“, u prisustvu učesnika ocjenjivanja, gostiju iz oblasti prosvjete i privrede, predstavnika diplomatskog kora, kao i brojnih medijskih kuća.
Na osnovu postignutih rezultata u dosadašnjem radu, naša škola je pozvana da se prijavi za ocjenjivanje kvaliteta obrazovno vaspitnog rada. Ocenjivanje kvaliteta izvodi se na licu mesta sagledavanjem kriterijuma sadržanih u Pravilniku Novosadskog sajma. Predlogom Učeničkog parlamenta, škola se prijavila za ocjenu kvaliteta rada, a ocjenjivanje je realizovano na osnovu popunjenog obrasca od strane škole, a koji je dostavio Novosadski sajam.

Na osnovu ovoga, škola je dobila Diplomu sa Zlatnom medaljom. Svečanost uručivanja priznanja je održana u četvrtak, 08. marta, u 12 časova, u Kongresnom centru “Master“, sala br.5. Novosadskog sajma. U ime škole nagradu je primio direktor Živorad Bojović.

Na sajmu je došlo do slučajnog susreta sa učenicima i profesorima Saobraćajne škole “Pinki” iz Novog Sada, a čiji je direktor mr Srđan Bojović – porijeklom sa Žabljaka. To je naravno bila lijepa prilika za zajedničku fotografiju.

Zlato za cicvaru

U organizaciji JU Srednja mješovita škola “Danilo Kiš” u Budvi, realizovan “Gastro kup Budva 2018”. Takmičenje je održano 3.02.2018. god. u novootvorenom kabinetu kuvarstva i restoraterstva ove škole. Na poziv organizatora, takmičenju je prisustvovalo oko 60 učenika kuvara iz skoro svih srednjih škola Crne Gore. U žiriju za ocjenjivanje jela su bili profesori Gastronomskog fakulteta iz Beograda, šefovi kuhinja renomiranih crnogorskih hotela, a predsjednik žirija je bio Vuko Mitrović, predsjednik Udruženja šefova kuhinja Crne Gore. Takmičenje je proteklo u odličnim uslovima i izvanrednoj atmosveri. Takmičenje je bilo revijalnog karaktera, pa je svaki od učesnika osvojio jednu od tri medalje: bronzanu, srebrnu ili zlatnu. Srednju mješovitu školu “17. septembar” iz Žabljaka predstavljale su učenice Karadžić Dragana (III razred) i Ašanin Verica (IV razred). Dragana je osvojila srebrnu, a Verica zlatnu medalju.  Posebno zapažen uspjeh je postigla Verica, jer je sa 95 bodova (od mogućih 100) ostvarila najbolji uspjeh i time osvojila laskavu titulu apsolutnog pobjednika prvenstva. Ovakav uspjeh Verica je postigla pripremajući cicvaru kao nacionalno jelo. Mentor ovih divnih učenica je Slavko Karadžić, prof kulinarstva.

Maša za prvo mjesto

Na VI Multimedijalnom festu za mlade na Nacionalnom nivou, na raspisani Konkurs u oblasti fotografije, učenica škole Maša Stevović osvojila prvo mjesto. Ovu odluku je donio tročlani žiri u sastavu Zorica Bajčeta – slikar, Vaso Knežević – fotograf i Anita Grujičić – grafička dizajnerka. Centralni događaj je realizovan 13. novembra 2017. god. sa početkom u 19 časova u Svečanoj sali gimnazije “Tanasije Pejatović” u Pljevljima gdje su uručene nagrade pobjednicima. Svečanosti prisustvovali Maša i direktor škole.

 

Na Olimpijadi znanja III mjesto iz biologije

Na Prirodno matematičkom fakultetu je 6. maja 2017. g. održana “Olimpijada znanja 2017” za učenike osnovnih i srednjih škola. Takmičenje obuhvata nastavne predmete: matematiku, fiziku, biologiju, hemiju i informatiku. Konačni rezultati takmičenja su objavljeni 15. maja 2017. g., a na spisku nagrađenih učenika se našao i učenik 2. razreda gimnazije naše škole, Stefan Šljivančanin. Stefan je sa 70 osvojenih bodova podijelio prvo mjesto sa još 3 učenika i osvojio treću nagradu. Nagrada je Stefanu uručena 9. juna 2017. g. u Plavoj sali Rektorata Univerziteta Crne Gore.

B.Ž.

 

 

Informacione tehnologije 2017

U okviru XXII međunarodnog naučno – stručnog skupa INFORMACIONE TEHNOLOGIJE 2017 koji je održan na Žabljaku od 27. februara do 04. marta 2017. godine, Ministarstvo prosvjete je organizovalo i tri jednočasovna predavanja za učenike i nastavnike srednje škole u Žabljaku:

  1. februar – “Upotreba Portala za nastavnike” – radionica za nastavnike (Strategiji razvoja informacionog društva 2020). Realizatori Marina Matijević i Josip Genić.
  2. februar – “Značaj i uloga MEIS aplikacije” – savjetovanje za nastavnike (u cilju poboljšanja evidencije podataka o učenicima, zaposlenima i školskim objektima). Realizatori Marina Matijević i Josip Genić.
  3. mart – “Značaj i mogućnosti Open Source tehnologija” – radionica za učenike završnog razreda srednje škole (u saradnji sa Open Source zajednicom, Akcioni  plan za sprovođenje Strategije korišćenja OpenSource tehnologija za 2016. i 2017. godinu). Realizator Tomo Popović, prof na UDG.

Podrži Pobijedi

15.02.2017 Na inicijativu Učeničkog parlamenta svi učenici sa nastavnim osobljem i upravom škole, pridružili su se humanitarnoj akciji Teletona pod nazivom ‘’Podrži – pobijedi’’, za liječenje djece oboljele od karcinoma.

Dali su svoj doprinos slanjem poruke sadržaja 5 na broj 14543, za vrijeme velikog odmora, kada su se i okupili ispred škole.
Humanost predstavlja koncept solidarnosti i nesebčnosti, čineći tako ’’čovjeka u čovjeku’’, tako da bi svi ljudi koji su u mogućnosti uvijek trebali da pomažu drugima u nevolji, kako bi pokazali prave ljudske vrijednosti i spasili mnoge živote, jer ‘’Naše malo nekome znači mnogo’’.

UP

Dan zaljubljenih

14.02.2017 Učenički parlament obilježio Dan zaljubljenih tako što je napravio kutiju namijenjenu za pisma zaljubljenih koju su izložili u holu škole, kako bi svi učenici mogli da ostave svoje pismo koje su nekome namijenili. Najljepše pismo koje je imalo primaoca i pošiljaoca  je nagrađeno poklonom od strane UP.
Osim toga, uz pomoć profesorice Miladinke Pejović, koja je ujedno i koordinator parlamenta, organizovali su i čas ljubavne poezije, na kojem su učenici svih razreda recitovali svoje stihove i stihove poznatih autora, u koje spadaju Desanka Maksimović, Jovan Dučić i mnogi drugi.

Ostatak vremena iskoristili su i za kratku diskusiju o ovom danu, jer je ljubav jedna osnovna složena emocija koja je sastavni dio svakog čovjeka.

 

UP

Pobjednici međunarodnog kviza

All-focus

13.10.2016 U organizaciji Fondacije za razvoj sjevera Crne Gore i Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore, u prostorijama Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole u Nikšiću, realizovan kviz na temu “Smanjenje rizika od katastrofa” organizovanom u okviru projekta “Prekogranična zaštita od požara”. Ekipa škole u sastavu Božović Luka, Obradović Milorad i Pajović Todor (svi iz II1 odjeljenja) osvojila PRVO mjesto i nagradu Desktop kompjuter. Mentor ekipe je bila Pejović Miladinka. Inače, u kvizu je učestvovalo 8 ekipa (po 4 iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine). U kvizu su bili zastupljeni gradovi Nikšić, Šavnik, Plužine i Žabljak iz CG, i Foča, Gacko, Konjic i Jablanica iz BiH. Prva tri mjesta su zauzele ekipe srednjih škola iz gradova Žabljak, Nikšič (II mjesto) i Jablanica (III mjesto). Pitanja za kviz su su pripremili Direktorat za vanredne situacije CG i Ministarstva sigurnosti BiH.

Korisni linkovi:

http://portalanalitika.me/clanak/247146/prekogranicni-kviz-o-smanjenju-rizika-od-katastrofa

http://www.vijesti.me/vijesti/pobjednici-prekogranicnog-kviza-ucenici-srednje-mjesovite-skole-17septembar-iz-zabljaka-907501

http://www.forsmontenegro.org/me/projekti-me/projekti-u-toku-me/prekogranicna-zastita-od-pozara/881-prekogranicni-kviz-o-smanjenju-rizika-od-katastrofa

IZLET – Posjeta otvorenim danima nauke u Podgorici

 

Ministarstvo nauke šestu godinu za redom organizuje Otvorene dane nauke, manifestaciju čiji je cilj promovisanje nauke u crnogorskom društvu i približavanje naučnih tema široj populaciji. Ove godine, događaj se dešavao od 26. do 30. septembra, na nekoliko lokacija u Podgorici, Nikšiću, Cetinju, Kolašinu i Mojkovcu.

Učenici i profesori škole su 28. septembra organizovali jednodnevni izlet za posjetu ovoj manifestaciji,  a Univerzitet Donja Gorica je obezbijedio prevoz.

DNauke2

Učenici I i II razreda sa 5 profesora su organizovano pošli autobusom u 8 časova. Prvo je od 11,30 do 12,30 organizovana posjeta spektaklu “Laserski šou iz Švedske” koji je realizovala Katedra za fiziku, Lund Univerzitet, Švedska u KIC “Budo Tomović”. Od 13,00 do 16,00 časova učenici su na Univerzitet Donja Gorica prisustvovali sledećem programu:

  • Predavanja: Internet of things – Kim Kardasijan i drugi roboti • Život i djelo Nikole Tesle • Snaga ideje – put ka uspjehu!
  • Predavanja: Bezbjedni i online • Nove Internet profesije i on line monetizacija • Snaga ideje – put ka uspjehu!
  • Predavanja: Pokrenite svoj biznis • Bezbjedni i online • Internet of things – Kim Kardasijan i drugi roboti
  • Kviz znanja i posjeta izložbenog dijela

Izlet je završen povratkom oko 21,00 čas u Žabljak.

MZ

Najaktivniji učenički parlament

          Unija srednjoškola Crne Gore je u saradnji sa Ministarstvom prosvjete realizovala takmičenje za najbolji Učenički paralament.  Na ovo takmičenje prijavilo se 27 škola, kao i naša škola, koje su od septembra 2015. do maja 2016. godine realizovale brojne aktivnosti, među kojima se izdvajaju humanitarne akcije i edukativne tribine. Takmičenje je doprinijelo podsticanju mladih na aktivizam, volonterstvo i humanost.

IMG_1674 Unija Sred diploma503
Učenički paralment naše škole je osvojio treće mjesto (ukupno 91bod), koji je imao 24 sjednice UP kao i veliki broj aktivnosti, u koje spadaju dobrovoljno davanje krvi, obilježavanje datuma Međunarodnog značaja, edukativne tribine, sportske i kulturne manifestacije. Nagradu u ime UP je primila Anđela Stečević.

Korisni linkovi:

http://www.mpin.gov.me/vijesti/161954/Saopstenje-Ministar-Boskovic-urucio-priznanja-za-najaktivniji-ucenicki-parlament.html

http://www.vijesti.me/vijesti/boskovic-vrata-ministarstva-ce-biti-uvijek-otvorena-za-konstruktivne-ideje-srednjoskolaca-891550

http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2016-06-10/#8

Anđela Stešević